Boerderijverplaatsing landgoed Middachten

Publicatiedatum: 04 september 2017

De Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.) heeft het milieueffectrapport, opgesteld door DLV Advies, voor het bestemmingsplan landgoed Middachten in Rheden beoordeeld. Het bestemmingsplan moet gewijzigd worden om de verplaatsing van het melkveebedrijf mogelijk te maken. De Commissie vindt dat het rapport de milieueffecten goed beschrijft. 

Landgoed Middachten, gemeente Rheden, bestaat uit een kasteel en enkele pachtboerderijen. In overleg met verpachter, de pachtboer, provincie en gemeente is een plan ontwikkeld voor de herschikking van enkele functies op het landgoed. De verplaatsing van de bestaande melkveehouderij van de familie [naam] aan de Eikenstraat 3 naar een nieuwe locatie aan de Eikenstraat ongenummerd tussen de bestaande bronbossen en de snelweg A348 vormt onderdeel hiervan. De agrarische bedrijfsvoering op Eikenstraat 3 en Buitensingel 60 wordt ook beëindigd.

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken wordt het bestemmingsplan aangepast en wordt een omgevingsvergunning aangevraagd. Om de besluitvorming hierover te ondersteunen wordt een milieueffectrapport opgesteld. De gemeenteraad van Rheden heeft de Commissie gevraagd het rapport te toetsen.

Het advies

Het rapport beschrijft de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het landgoed en omliggende natuur goed. Het beschrijft bijvoorbeeld de effecten van het plan op natuur op de Veluwe (ammoniak uit mest) en op het bestaande landschap. In het rapport zijn maatregelen voorgesteld om deze effecten te beperken.

De Commissie vindt dat het rapport goede en bruikbare milieu-informatie bevat om milieu-afwegingen over het bestemmingsplan voor landgoed Middachten te maken.

Zie voor meer informatie het afgeronde advies Bestemmingsplan landgoed Middachten op de site van de Commissie m.e.r. .

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Vaste mest uitgangspunt bij nieuwe ligboxenstal familie De Jong

Familie De Jong in Vlist is sterk voorstander van vaste mest; dat voedt het bodemleven en is goed voor de weidevogels. Toen zij van de grupstal overgingen...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden