Brabants milieubeleid vergt € 500 miljoen

Publicatiedatum: 19 augustus 2017

Tot 2022 zal de veehouderij in Brabant gedwongen zijn ongeveer € 500 miljoen te investeren in het vernieuwen van hun stalsystemen. De gemiddelde jaarkosten zullen op € 100 miljoen uitkomen. Dat is het gevolg van het provinciale besluit van begin juli om de verduurzaming van de veehouderij te versnellen. Veel veehouderijen zullen hierdoor in grote problemen komen. Tot die conclusie komt DLV Advies na het nodige rekenwerk op basis van het Besluit transitie veehouderij. Door dit besluit moeten stalsystemen in plaats van 2028 al in 2022 voldoen aan de milieueisen.

Grote belangstelling

Donderdagavond presenteerde DLV-bedrijfsadviseur Jan Pijnenburg de ingrijpende gevolgen voor de veehouderij van het Brabantse beleid tijdens een informatieavond over de aanpassing van de milieuwetgeving in Oirschot. De belangstelling was groot: zo’n 140 veehouders lieten zich bijpraten over de gevolgen die het Brabantse beleid voor hen heeft.

Tussen € 50.000 en € 100.000 per veehouderij

Het gaat om forse bedragen die veehouders zullen moeten opbrengen de komende jaren. De noodzakelijke investeringsbedragen per veehouderij schat DLV Advies tussen de € 50.000 en € 100.000. Pijnenburg: “Dat brengt extra jaarkosten met zich mee van tussen de € 10.000 en € 25.000 per bedrijf. Dat zal voor veel veehouderijen veel te veel zijn. Bovendien is het nog maar de vraag of die investeringen überhaupt te realiseren zijn. Bij veel varkens- en pluimveebedrijven ligt al een zware financieringslast na alle bedrijfsaanpassingen in de laatste jaren. De financierbaarheid zal een gigantische uitdaging worden, verwacht ik.”

Zeker een op de tien veehouderijen in Brabant zal alleen als gevolg van dit beleid zijn deuren moeten sluiten, denkt DLV Advies.

Onder inkomensgrens

Voor veel veehouderijen dreigt hierdoor het voorbestaan ernstig in gevaar te komen. DLV Advies verwacht dat de aanpassing van de Brabantse milieuwetgeving 67% van de varkenshouderijen, 38% van de melkveehouderijen en 41% van de andere veehouderijsectoren onder de inkomensgrens van € 23.000 per jaar terecht zullen komen. Zeker een op de tien veehouderijen in Brabant zal alleen als gevolg van dit beleid zijn deuren moeten sluiten, denkt DLV Advies.

Bron: Boerderij

Schadepreventie helpt boeren uit de brand

Ondanks bestaande actieplannen, met als doel het aantal stalbranden en het aantal dieren dat daarbij om het leven komt aanzienlijk te verminderen, worden...

Lees verder

Impact van wateroverlast

In verschillende regio’s heeft de wateroverlast van afgelopen weken grote gevolgen voor mens en dier; ook agrarische ondernemingen kampen met flinke...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden