Breng gevolgen deelname Srv goed in kaart

Publicatiedatum: 19 februari 2020

Binnen 5 weken komt RVO hoogstwaarschijnlijk met uitsluitsel of de bedrijven, die zich aangemeld hebben voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), ook daadwerkelijk hiervoor in aanmerking komen. Voordat de beschikking op de deurmat valt, is het goed alvast te weten wat de netto-opbrengsten en toekomstplannen zijn.

Op 7 februari 2020 heeft het ministerie bekendgemaakt dat alle inschrijvers, die voldoen aan de voorwaarden, een voorstel ontvangen. Juist bedrijven die zich wel hebben ingeschreven, maar twijfelen of de geurscore hoog genoeg is, doen er goed aan om de gevolgen van een eventuele deelname vooraf goed op het netvlies te hebben.

Misschien is de Srv wel niet zo aantrekkelijk wanneer andere opties worden bekeken. Het is belangrijk dat vooraf ook opties zoals doorgaan of het bedrijf verkopen in overweging worden genomen. En deze belangrijke keuzes moeten zorgvuldig gemaakt worden. Wacht dan ook niet af en breng alle gevolgen nu al in kaart.

Netto-opbrengsten

De financiële gevolgen van een eventuele deelname moeten eerst duidelijk zijn. Naast alle opbrengsten moeten ook de kosten in beeld worden gebracht. Het gaat dan om zowel fiscale gegevens, gevolgen van eerdere subsidies (bijv. SDE) als ook kosten voor de sloop en herbestemmen. Tevens is het goed om de herinvesteringsmogelijkheden in kaart te brengen. Voorgaande is niet uitputtend en verschilt per onderneming.

Herbestemmen

Als er plannen zijn om de grond te gaan herbestemmen voor nieuwe, toekomstige activiteiten is het goed om de ruimtelijke onderbouwing op te stellen. Soms is ook een onderzoek nodig om de mogelijkheden van de nieuwe locatie te weten. Ook legeskosten van de gemeente moeten worden meegenomen en zijn bovendien erg verschillend. En het is bijvoorbeeld aan te raden om, vooruitlopend op mogelijke ontwikkelingen, nu al SDE-subsidie aan te vragen voor zonne-energie. “Ons advies in ieder geval om op tijd te beginnen met het maken van een plan als u voor herbestemming kiest”, adviseert Femke Klomp van DLV Advies.

Verkopen

In combinatie met een herbestemming is het ook goed om verkoopmogelijkheden te overwegen. Antoon Spoorenberg: “Er zijn nu al voorbeelden waarbij we zien dat verkoop mogelijk interessanter is dan deelname aan de Srv. Gezien de relatief korte tijd pakken we dit op met onze makelaars die direct kunnen adviseren bij een eventuele verkoop en die regionaal goed bekend zijn. Het zal per regio afhangen of verkoop makkelijk of moeilijk is. Het blijft een kwestie van vraag en aanbod.”

Mestboekhouding

Het beëindigen van het bedrijf heeft ook gevolgen voor de mestboekhouding en alles wat daarbij komt kijken. Antoon: “Stoppen heeft ook gevolgen voor de administratie van de mestafvoer. Deze effecten kunnen we vooraf berekenen.”

Download stappenplan

Lees meer in ons overzichtelijke stappenplan, waarin vragen zijn opgenomen die helpen om de juiste keuzes voor de toekomst te maken. Vul hieronder uw gegevens in om het overzichtelijke stappenplan te downloaden.

Download het stappenplan

Vul onderstaande gegevens in om het stappenplan Srv te downloaden. Direct na verzending ontvangt u het stappenplan via de mail.

* verplichte velden

Meer informatie?

Wilt u weten of u er goed aan doet deel te nemen aan de regeling? Neem dan contact op met Antoon Spoorenberg (regio Zuid) of Leo Rouhof (regio Oost).

GLB bedrijfsplanvouchers t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Wilt u omschakelen naar duurzame landbouw? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie...

Lees verder

GLB-kennisvoucher opent 5 juni

Vanaf 5 juni a.s. worden de GLB-kennisvouchers opnieuw opengesteld uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Met deze vouchers ter waarde...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden