Plannen voor privéstal uitgegroeid tot luxe trainingsaccommodatie
In het Limburgse Meijel verrijst Utopia Equestrian Estate, een super-de-luxe trainingsaccommodatie voor (internationale) springruiters. Het project van...
Lees verderDe stijging van prijzen in de agrarische bouw zette na de zomer van 2017 duidelijk in. Huidige offertes liggen ten opzichte van toen 10 tot 20 procent hoger, maar de markt stabiliseert.
Het EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) becijferde dat er na twee slechte jaren in 2015 en 2016 in 2017 de agrarische bouw met 5 procent toenam. Over 2018, het lopende jaar, wordt opnieuw 8 procent toename ten opzichte van 2015 geraamd. Bouwbegeleiders en verkopers van beton, staal en machines herkennen dat beeld echter (nog) niet. In de tweede helft van 2017 was een opleving waarneembaar, maar momenteel kan de markt voor agrarische nieuwbouwprojecten als ‘slapjes’ worden betiteld.
Dat de prijzen dan toch zo stegen komt dus door andere branches. Door toenemende vraag in vooral de woningbouw is er schaarste aan materiaal en mensen.
Mark de Jong: "Aannemers op het platteland hebben het duidelijk drukker, maar veel van deze bedrijven zijn al jarenlang ook agrarisch actief. Zij kiezen er duidelijk voor om een aantal van hun mensen als het kan bewust aan agrarische projecten te laten werken. Nu er door boeren niet heel veel wordt gebouwd, biedt dat vaak kansen. Meestal is er wel een bedrijf te vinden die de opdracht graag doet en dat zie je terug in de offertes. Beton en staal zijn door de wereldwijde vraag echter wel overal duurder."
Alle bouwprojecten die DLV Advies begeleidt, gaan tegenwoordig via het concept ‘bouwen binnen budget’. Dat houdt in dat alle kosten die de bouw met zich meebrengt volledig in beeld worden gebracht. Naast bijvoorbeeld de kosten voor de stalbouw, gaat het dan om vergunningen, leges en grondverzet. "Boeren verkijken zich daar bijna altijd op. Bij een nieuwe stal gaan de totale kosten soms echt wel een keer over de kop." Volgens De Jong zijn banken daarom ook erg blij met deze aanpak.
"Belangrijkste is echter om de kosten vooraf goed in beeld te krijgen en daar ook volgens te werken. Na het maken van een bestek krijgen aannemers en leveranciers namelijk de kans om ‘ja’ te zeggen tegen de begrootte kosten. ‘Dat werkt goed. Anders kreeg je vroeg of laat altijd discussie", zegt De Jong.
Een bouwproces kan van planvorming tot volledige realisatie zomaar twee jaar duren. Het is niet vreemd dat ondernemers gedurende zo’n proces andere inzichten krijgen. "Benoem je twijfel of nieuwe inzichten altijd. Er is vaak best nog veel aanpassing mogelijk", zegt De Jong. Die daarnaast het laten schrijven van een goed bestek als belangrijke maatregel ziet voor kostenbeheersing en voorkomen van teleurstellingen. "Doe je dat niet dan kun je er later weinig van zeggen als er andere materialen zijn gebruikt dan verwacht of dat er meerkosten voor extra arbeid worden gerekend. Een bestek laten schrijven kost geld, maar verdien je bijna altijd terug."
Lees het complete artikel in de Nieuwe Oogst van 24 maart 2018.
In het Limburgse Meijel verrijst Utopia Equestrian Estate, een super-de-luxe trainingsaccommodatie voor (internationale) springruiters. Het project van...
Lees verderAls reactie op een recente kamerbrief van Minister Wiersma (LVVN), waarin gereageerd wordt op een motie van Bromet en Grinwis, is de discussie over de...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.