Video: alles over Bokashi
In deze video vertellen Sytze Waltje, projectaccountmanager bij DLV Advies en Joost Mulder, van Mulder Agro, alles over Bokashi. Ze bespreken wat Bokashi...
Lees verderHeeft u nog geen definitieve vaststellingsaanvraag ingediend voor het GLB? U heeft nog tot 2 december 2024 de tijd om dit te doen. Vanaf 2025 verandert het proces en is er geen aparte vaststellingsaanvraag meer nodig. Freddy Keurhorst, adviseur Mest & Mineralen, legt uit: "Tussen 1 maart en 15 mei 2025 dient u uw aanvraag in via de Gecombineerde Opgave (GO). Na 15 mei kunnen er geen nieuwe percelen of eco-activiteiten meer worden toegevoegd, en wijzigingen moeten uiterlijk op 15 oktober zijn doorgegeven. De laatste versie van de GO telt dan als de definitieve aanvraag."
In 2025 verandert een aantal onderdelen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Uw aanvraagproces verloopt anders dan vorig jaar omdat de vaststellingsaanvraag vervalt. Verder worden er twee nieuwe eco-activiteiten geïntroduceerd en vervalt één bestaande eco-activiteit. Daarnaast worden enkele conditionaliteiten aangepast, wat gevolgen kan hebben voor de subsidievoorwaarden.
Bescherming van veengronden: Om aan Europese eisen te voldoen, worden de beschermingsmaatregelen voor veengronden uitgebreid. Freddy: "Blijvend grasland op veengronden moet vanaf 2025 blijvend grasland blijven, hoewel bouwland op veengronden dat al als zodanig in gebruik is, mag blijven bestaan."
Chemische gewasbescherming op bufferstroken: Onder voorwaarden mag vanaf 2025 chemische gewasbescherming worden toegepast op bufferstroken. Dit geldt specifiek voor moeilijk te bestrijden gewassen zoals wilde haver en knolcyperus, en alleen wanneer er geen geschikt alternatief voorhanden is.
Niet-productief areaal: De verplichting om 4% niet-productief areaal aan te leggen vervalt. "Deze versoepeling maakt het voor veel bedrijven eenvoudiger om aan de GLB-voorwaarden te voldoen."
Sociale eisen: Vanaf 2025 gelden er sociale eisen binnen het GLB. Bedrijven moeten voldoen aan arbeidswetten en een veilige werkomgeving bieden. Niet-naleving kan gevolgen hebben voor subsidie-uitbetalingen.
Er komen twee nieuwe eco-activiteiten bij: voedselbos en Tagetes (voor aaltjesbestrijding). De activiteit 'vroeg ras rooigewas' vervalt. Ook de punten en waarde per eco-activiteit veranderen; bijvoorbeeld bij bufferstroken met kruiden daalt de biodiversiteitsscore van 60 naar 20 punten per hectare.
Door de nieuwe wijzigingen is het voor bedrijven belangrijk om proactief te zijn en indien nodig advies in te winnen. "In 2025 is het verstandig om uw eco-activiteiten opnieuw te berekenen, aangezien de huidige punten en drempelwaardes mogelijk niet meer van toepassing zijn. Actuele en correcte gegevens bijhouden is essentieel om te voldoen aan de nieuwe regelgeving en om optimaal gebruik te maken van de beschikbare subsidies", aldus Freddy.
In deze video vertellen Sytze Waltje, projectaccountmanager bij DLV Advies en Joost Mulder, van Mulder Agro, alles over Bokashi. Ze bespreken wat Bokashi...
Lees verderIn een overspannen mestmarkt kan het interessant zijn om als boer zelf over de grens mest af te zetten. Maar hoe kansrijk is mestexport op kleine schaal?...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.