Derde steunpakket van start

Publicatiedatum: 26 november 2020

Met de tweede coronagolf in het najaar, blijven de (economische) gevolgen zwaar drukken op de samenleving en daarmee ook op de bedrijfsresultaten van de agrarische ondernemer. Het kabinet is inmiddels met de uitwerking van een derde steunpakket gekomen waarbij de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) met name toegankelijker is geworden voor de agrarische ondernemer.

Naast deze verbrede Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), kunnen bedrijven gebruik maken van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) of de Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Het derde steunpakket is op 1 oktober ingegaan. De TVL kan vanaf  25 november weer aangevraagd worden.

Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL 3.0)

De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) is voor mkb-ondernemers en zelfstandigen die door de coronamaatregelen veel omzet verliezen, maar wel doorlopende vaste lasten hebben. Bedrijven met minder dan 250 medewerkers kunnen een subsidie aanvragen. Een positieve verandering  ten opzichte van de voorgaande TVL-regeling is dat de TVL 3.0 nu ook expliciet is opengesteld voor de land- en tuinbouw.  “Anders dan bij de eerste twee tegemoetkomingen worden er nu geen SBI-codes, die aangeven wat de hoofd- en de nevenactiviteiten van een bedrijf zijn,  meer uitgesloten.  Agrarische ondernemers kunnen bij een omzetverlies van meer dan 30% een beroep doen op de TVL”, vertelt Gerdien Aaftink, projectleider bij DLV Advies.

Aanvragen van TVL-regeling

De TVL wordt opgedeeld in 3 kwartalen. Bedrijven die aan de voorwaarden van de TVL voldoen, kunnen voor iedere periode een nieuwe TVL-aanvraag doen bij de RVO.  De derde steunmaatregel TVL kan vanaf 25 november aangevraagd worden en is bedoeld voor de periode van 1 oktober t/m 31 december 2020. Hierin geeft de RVO aan dat er voldoende subsidie beschikbaar is voor personen die hier recht op hebben.  Alle informatie hierover is terug te vinden op de site van RVO.

NOW 3.0

Naast de TVL zijn er  andere steunmaatregelen die ook voor de agrarische sector interessant zijn. Zo is de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW 3.0) per 16 november opengesteld en kan deze  tot 13 december 2020  aangevraagd worden voor ondernemers die medewerkers in dienst hebben.

Bij het tweede steunpakket van de NOW was de vormgeving al zodanig aangepast dat ook seizoensectoren, zoals de land- en tuinbouw, hier beter gebruik van kunnen maken. NOW 3.0 is per 1 oktober met drie tijdvakken van drie maanden verlengd en zal daarmee lopen tot 1 juli 2021. In het eerste tijdvak (Q4) komen bedrijven met een omzetdaling van ten minste 20 procent in aanmerking voor steun. Vanaf januari 2021 moet er sprake zijn van een omzetdaling van ten minste 30 procent.

Aanvragen van de NOW 3.0-regeling

Aanvragen voor NOW 3.0 (1e tijdvak)  kunnen gedaan worden vanaf 16 november tot 13 december (streefdata), met terugwerkende kracht tot 1 oktober. Alle informatie omtrent de NOW 3.0-regeling is terug te vinden op de site van de RVO.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo 3)

Deze regeling biedt zelfstandig ondernemers en zzp’ers de mogelijkheid om voor een periode van 3 maanden een aanvullend inkomen te krijgen tot bijstandsniveau. Ook zelfstandige boeren en tuinders kunnen, indien nodig en bij het voldoen aan de voorwaarden, gebruik maken van deze regeling. Net als bij Tozo 1 en 2 is de tegemoetkoming een gift in plaats van een lening. Zelfstandige ondernemers en zzp’ers moeten hiervoor een aanvraag doen bij hun eigen gemeente.

Hoogte inkomensondersteuning

De regeling bestaat uit 2 voorzieningen:

  • Een inkomensondersteuning voor levensonderhoud, deze vult het huishoudinkomen aan tot het sociaal minimum.
  • Een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157.

Advies bij aanvragen steunpakket

DLV Advies kan u adviseren bij de aanvraag van de TVL, NOW en Tozo. Heeft u hulp nodig of wilt u weten welke regeling(en) bij uw bedrijfsvoering past, neem contact op met onze adviseurs. 

 

GLB bedrijfsplanvouchers t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Wilt u omschakelen naar duurzame landbouw? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie...

Lees verder

GLB-kennisvoucher opent 5 juni

Vanaf 5 juni a.s. worden de GLB-kennisvouchers opnieuw opengesteld uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Met deze vouchers ter waarde...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden