Door nieuwe SDE-tarieven monomestvergisting sneller rendabel

Publicatiedatum: 26 april 2022

Met subsidie vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) worden bedrijven ondersteund om hernieuwbare (duurzame) energie te produceren of CO2-verminderende technieken toe te passen. De SDE++ opent dit jaar op 28 juni. Inmiddels zijn er meer aanvullende voorwaarden en gewijzigde vergoedingen bekend. 

Door verhoogde subsidiebedragen per kWh en productiesubsidies per kuub groen gas, is monomestvergisting sneller rendabel geworden. “Een monomestvergister was normaliter pas lonend bij minimaal 160 koeien of 4.000 vleesvarkens. Met deze verhoogde bedragen vanuit de SDE-regeling, is het vanaf 120 koeien of 3.200 vleesvarkens al lucratief om een monomestvergistingsinstallatie te laten werken", stelt Erik van Eekelen, projectleider Energie bij DLV Advies.  

Verhoogde vergoedingen bij monomestvergisting 

Wouter Lampert, medewerker Energie bij DLV Advies, vult hierbij aan: “De SDE-tarieven gaan van 13,1 cent per kWh naar 16,7 cent per kWh en het tarief voor groen gas gaat naar € 1,11 per kuub. Dit betekent dat waar voorheen boeren met minimaal 120 koeien een cluster moesten zien te vormen, ze het nu zelfstandig kunnen opzetten. Dat maakt de aanschaf van een monomestvergisting met warmtekrachtkoppeling nu heel interessant. De energietransitie in Nederland zal mede hierdoor versnellen.” 

Constructieberekening vooraf vereist bij zonnepanelen 

Voor het installeren van zonnepanelen zijn enkele eisen aangescherpt of toegevoegd. Zo is de netaansluiting bij de categorie zonnepaneelsystemen groter dan 1 megawattpiek vastgesteld op 50% van het piekvermogen van de zonnepanelen. Voorheen was dit 70%.
Voortaan is bij de aanvraag voor zonnedaken een verklaring over de draagkracht van het dak vereist door een constructeur. “Hiermee wordt verklaard dat de dakconstructie in orde is of welke aanpassingen gedaan dienen te worden voor voldoende draagkracht voor plaatsing van het PV-systeem. In het verleden bleek dat beschikte projecten soms niet konden doorgaan door ongeschikte daken. Door deze nieuwe voorwaarde in de SDE-regeling wordt dit in de toekomst voorkomen”, licht Erik toe. “Aanvragers dienen er rekening mee te houden dat het laten maken van een constructieberekening een langere voorbereiding vraagt en extra kosten vooraf met zich meebrengt. Uiteindelijk geeft het wel meer duidelijkheid en is de constructiecheck ook een eis vanuit de verzekering voordat er zonnepanelen geplaatst kunnen worden.”

Huidige energieprijzen 

Bij zonnepanelen zijn de meeste projecten door de huidige hoge energieprijzen zonder subsidie rendabel en zou het aanvragen van de SDE++ subsidie dus niet nodig zijn. Ook een extra eis als de verklaring over de draagkracht zou kunnen meewegen om het aanvragen van de SDE++ subsidie niet nodig te vinden. Erik geeft hier echter bij aan: “We zien de laatste jaren sterke wijzigingen in de energieprijzen. Door de SDE++ regeling wordt de bodemprijs afgedekt en daarmee weet je zeker dat je ook in jaren met een lage energieprijs geen risico loopt. Het advies is dan ook om toch gebruik te maken van deze regeling.”   

Exploitatiesubsidie 

De subsidieregeling is dit jaar extra lang geopend, te weten voor een periode van 3,5 maand: van 28 juni tot en met 6 oktober 2022 en er is € 13 miljard subsidie beschikbaar voor onder meer zonnepanelen, (mono-)mestvergisting en windmolens. De SDE++ wordt ingezet als een exploitatiesubsidie, dat wil zeggen dat de subsidie ontvangen wordt tijdens de exploitatieperiode van het project. De kostprijs van duurzame energie is namelijk hoger dan die van grijze energie, waardoor de productie van duurzame energie niet altijd rendabel is. SDE++ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie ten opzichte van duurzame energie.  

Meer informatie 

Wilt u meer informatie of een SDE++subsidie aanvragen? Neem dan vrijblijvend contact op met Erik van Eekelen of Wouter Lampert. Zij of een van hun andere collega’s helpen graag bij het beantwoorden van uw vragen en kunnen u begeleiden in zowel het aanvragen van de subsidie als in de uitvoering van het project, van begin tot eind. 

Rendement zonnepanelen verbeteren; een gestructureerde aanpak helpt

“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar...

Lees verder

Accu het antwoord op de uitdagingen van de energietransitie, verdienmodel echter onzeker

Accu's lijken het antwoord te zijn op de uitdagingen waarmee de energietransitie te maken heeft. Maar het terugverdienen van een accu voor bedrijven...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden