Duurzame technieken in de varkenshouderij

Publicatiedatum: 25 augustus 2020

“Varkenshouders zijn vaak voorlopers op het gebied van duurzaamheid”, aldus Jan Pijnenburg, adviseur Mest & Mineralen. Jan adviseert ondernemers bij het gebruik van nieuwe en slimme technieken om energie te besparen. “De meeste duurzame technieken, zoals zonnepanelen, biomassaketels en warmtepompen, zijn zeker binnen 5 tot 10 jaar terug te verdienen.”

 

“De normen voor energieverbruik worden elke 5 jaar verlaagd. Terwijl we 5 jaar geleden nog rekenden met 80 kuub gas per zeug of 200 kWh elektra, rekenen we momenteel nog met 60 kuub gas en 180 kWh per zeug. Dat is dus een daling van de energienormen van zowel gas als elektriciteit”, zegt Jan. Er zijn veel varkenshouders die vandaag de dag fors onder deze norm zitten in het energieverbruik. Een aantal veehouders is zelfs volledig van het gas af met hun bedrijf. Hoe is dat mogelijk?

Zuinige technieken

Ten eerste worden er technieken gebruikt die veel zuiniger zijn dan de oudere technieken. Denk hierbij aan een centraal afzuigsysteem, ledverlichting plaatsen in en om de stallen en op frequentie aangestuurde pompen. De varkenshouder verricht dezelfde arbeid zo een stuk energiezuiniger. Daarnaast wordt met slimme technieken warmte teruggewonnen. Bijvoorbeeld ventilatiewarmte die in de winter hergebruikt wordt om de ingaande lucht te verwarmen.

Zonnepanelen, biomassa en warmtepomp

Ten tweede worden steeds meer duurzame technieken toegepast, zoals zonnepanelen, biomassaketels en warmtepompen. Deze technieken kunnen zich in 5 tot 10 jaar terugverdienen als de omstandigheden goed zijn. Een terugverdientijd waar de varkenshouder met een rendement van 5 -10% op het geïnvesteerd vermogen prima de vruchten van kan plukken. Zeker nu ook de banken wat sneller durven te investeren in duurzame technieken is dit een slimme zet.

Opbrengst en levensduur

Voorlopers in de sector hebben inmiddels voldoende bewijs geleverd over de opbrengsten en levensduur van duurzame technieken. Zeker als een installatie opgevolgd wordt door goed advies over de werking en instellingen van deze apparatuur. Hoe dan ook, het belangrijkste voor de veehouders blijft toch altijd de prestaties en het welzijn van hun dieren, dat gaat nog boven energiebesparing. Bij elke aanpassing staat dit dan ook voorop. Vaak zien we dan ook dat de energiebesparing hand in hand gaat met een verbetering van de prestaties.

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden