Eerste aanvragen voorschot Srv

Publicatiedatum: 24 november 2020

De eerste bedrijven die deelnemen aan de Srv (Saneringsregeling Varkenshouderij) vragen inmiddels het voorschot van 70% aan. Adviseur Marco Hol begeleidt veel deelnemers en zet het proces en de aandachtspunten op een rij.

Bij de aanvraag van het voorschot moeten als bewijslast meerdere documenten worden meegestuurd. Welke documenten dit zijn verschilt per bedrijf en zijn te vinden op de site van RVO.

Inspectie van de NVWA

Het aanvragen van het voorschot kan wanneer de varkens zijn afgevoerd en de mest weg is. Wanneer het verzoek tot voorschot gedaan is, zal een NVWA-inspecteur de locatie komen bezoeken. De inspecteur zal bij het maken van de afspraak hier navraag naar doen. Mocht tijdens de controle blijken dat er toch nog (te veel) verpompbare mest in de putten zit, dan wordt dit aan RVO medegedeeld en zal een nieuw verzoek moeten worden ingediend.

Tijdens de controle is een bouwtekening nodig. De inspecteur zal ter plaatse nog geen uitsluitsel geven of de controle akkoord is. De inspecteur rapporteert zijn bevindingen en RVO zal dit rapport gebruiken voor het besluit of de aanvrager kan starten met de sloop.  

Vroegtijdig starten met slopen

Al voor de inspectie mag je starten met het slopen van onder andere de inventaris. Voorwaarde is wel dat putten, muren en dak intact blijven. Dit is een kwestie van interpretatie, dus het is belangrijk hier geen discussie over te laten ontstaan tijdens de inspectie.

Extra rechten aanbieden

Sinds kort is bekend dat bedrijven meer rechten mogen aanbieden dan bij de aanvraag is gedaan. Hier gelden de volgende voorwaarden voor:

  • Je kunt niet meer rechten aanbieden dan de 100% benutte rechten van 2018;
  • Je kunt niet meer rechten aanbieden dan het beschikte bedrag dat is vastgesteld in de beschikkingsbrief.

Marco legt uit wat dit betekent: “Alleen de bedrijven die minder dan de 100% benutte rechten van 2018 hebben aangeboden, kunnen nu meer rechten aanbieden. Zij kunnen daar de afwaardering van de stal mee compenseren, tot maximaal het bedrag van de beschikking.”

Mestboekhouding afsluiten

Een laatste advies van Marco heeft niet direct betrekking op de Srv, maar is wel belangrijk voor stoppende ondernemers. “Na de sloop moet ook de mestboekhouding worden afgesloten. Deze kan op de uitkering van de Srv geen consequenties hebben. Het kan echter wel zo zijn dat vanuit andere wetgeving (nb. de mestwetgeving) een boete kan worden opgelegd wanneer er geen sluitende mestboekhouding is."

'In vijf jaar tijd wordt alles anders'

"Deze maand heb ik een aantal leuke bijeenkomsten gehad rondom het wijzigen van mijn rol in het bedrijf. Bij het bereiken van de 60-jarige leeftijd...

Lees verder

Strengere eisen Beter Leven keurmerk 2025: ga er constructief mee aan de slag

Per 1 januari 2025 worden de eisen voor het Beter Leven keurmerk in de varkenshouderij aanzienlijk aangescherpt. Voor deelnemers is het belangrijk om nu...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Marco Hol

Adviseur Financieel Management & Schade Expertise
06 26 51 86 86
Stuur e-mail
Meer over Marco

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden