Entreegebouw Dairy Campus getransformeerd

Publicatiedatum: 12 maart 2018

De Dairy Campus is van proefboerderij voor de melkveehouderij opgeschaald naar een (inter)nationaal kenniscentrum gestoeld op samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven, praktijkonderzoek en kennisplatforms. Het oorspronkelijke ontvangstgebouw was niet langer in staat de toenemende groei van de Dairy Campus te faciliteren en grote groepen bezoekers te ontvangen. Uitbreiding of vervanging was noodzakelijk, maar daarvoor moest een nog maar 15 jaar oude dienstwoning wijken. Als ontwerpstrategie is, in tegenstelling tot de oorspronkelijke uitvraag, gekozen voor behoud van het nog in goede staat verkerende object en deze in te kapselen in de nieuwbouw.

Kostenefficiënt

Consequentie van die keuze was wel dat het ontvangstgebouw niet alleen groter maar ook hoger moest worden, maar zonder uitbreiding van het budget. Met een aantal slimme ingrepen is dat uiteindelijk gelukt:

  • Het grote dakoverstek aan de zuidkant, in combinatie met de polycarbonaat gevels, beperkt zoninstraling en daarmee de warmtelast in de zomermaanden.
  • De niet-zonbelaste gevel op het noorden is volledig transparant waardoor het landschap als het ware naadloos doorloopt in het gebouw. Deze gevel is kostenefficiënt ontworpen door een opdeling in kleine glasvlakken, vergelijkbaar met bijvoorbeeld tuincentra, maar heeft door de toevoeging van verticale houten lamellen toch een nadrukkelijk eigen signatuur. 
  • Door het optimaliseren van de (staal)constructie en een uitgekiende functionele indeling zijn de investeringskosten beperkt gehouden zonder in te leveren op comfort of gebruiksgemak.

Architectonische kwaliteit

Met de opvallende kap als blikvanger heeft het gebouw een sterke eigen identiteit die de entreefunctie benadrukt. Ondanks de opvallende kap sluit het gebouw juist goed aan bij het typische agrarische landschap en de omliggende stallen. Voor de detaillering, het materiaalgebruik en de systeembouw is doelbewust gekozen inspiratie te putten uit de kassenbouw. Enerzijds wordt er met deze materialen aansluiting gezocht bij het agrarische karakter van het landschap, anderzijds zijn ze vaak kosteneffectief. 

Hybride constructie

Aanvankelijk is in het ontwerp uitgegaan van een volledig houten kap met houten spanten. Uiteindelijk is gekozen voor een hybride constructie waarbij met slanke staalconstructies een grote vrije overspanning gerealiseerd is, en tevens een elegante koppeling met de oudbouw mogelijk was. Oud en nieuw vormen daardoor één geheel zonder nadrukkelijke constructieve overgang tussen beide delen. In het nieuwbouwdeel is een kolomvrije overspanning gerealiseerd met slechts één enkele middenkolom, deels weggewerkt in de scheidingwand tussen twee collegezalen. Hierdoor is veel ruimte en openheid in het gebouw ontstaan en een grote indelingsvrijheid.

Kil-vorm

De staalconstructie volgt volledig de contouren van het dak. Door de gekozen 'kil'-vorm is sprake van een grote belasting op het dak. De krachten van de in grootte verschillende dakvlakken worden opgevangen door vakwerkliggers. Haaks op de vakwerkspanten is een tralieligger opgenomen bij de kilgoot om de spanten te ondersteunen. De tralieligger loopt van de voor- naar de achtergevel en wordt in het midden ondersteund door één kolom. Stabiliteit van het gebouw wordt gerealiseerd door stabiliteitsverbanden in het dak en windbokken bij de gevels.

Overstek

In het grote dakoverstek aan de zuidzijde is een vakwerkconstructie met trekstangen opgenomen om de uitkraging van ruim 4,5 m mogelijk te maken, waarbij er uiteraard rekening is gehouden met belastingen door wind en sneeuw(ophoping). 

Fundering

In verband met de zettingsgevoelige ondergrond is gekozen voor een paalfundering onder de draagconstructies. De kapconstructie en het podium zijn gefundeerd op betonpalen van 21 m lang. De vloer is op een grondverbetering zonder heipalen aangelegd. De horizontale spatkrachten van de kapconstructie wordt in de vloer geleid middels glijankers, zodat enige zetting van de vloer mogelijk blijft.

DLV Advies heeft een bijdrage geleverd aan het ontwerp en de constructie van dit prachtige entreegebouw van de Dairy Campus. Ook is er meegewerkt aan de meetstal die ook op dezelfde locatie gevestigd is.

Lees het volledige artikel in Bouwen met Staal, editie februari 2018. Of beleef de 360 graden tour op de Dairy Campus.

Nieuwe MDV-eisen bij bouwplannen

De nieuwe conceptregeling Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) 13 is gepubliceerd, waarin nieuwe eisen zijn opgenomen voor veehouders die in aanmerking willen...

Lees verder

Bedenktijd kopen met aanmelding sanering

De stikstofproblematiek plaatst varkenshouders die hun  bedrijf willen aanmelden voor de regeling warme sanering  (Srv) voor een immens dilemma:...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

    * verplichte velden

    Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt DLV Advies gebruik van cookies. Door op "Akkoord" te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken in ons Privacybeleid