Er zal meer gemeten moeten worden voor vergunning emissiearme stal

Publicatiedatum: 05 juni 2023

Het verkrijgen van een nieuwe vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming zal lastig worden. Dat stelt Jan de Groot, adviseur Ruimtelijke Ordening & Milieu bij DLV Advies, naar aanleiding van een nog niet openbaar gemaakt onderzoek waarin wordt gesteld dat emissiearme vloeren in de melkveehouderij niet werken. Toch ziet hij mogelijkheden voor veehouderijen om zich te blijven ontwikkelen.

Boeren die al een vergunning hebben hoeven volgens Jan nergens voor te vrezen. "Zij hebben een vergunning die onherroepelijk is. Daar zal dit onderzoek niets aan veranderen." Maar op langere termijn kan het volgens hem lastig worden om nog vergunningen voor emissiearme vloersystemen te krijgen.

Streep door twee systemen

Er mag op grond van natuurbeschermingsregels alleen toestemming worden gegeven voor uitbreiding van een melkveehouderij als zeker is dat de natuur daardoor geen schade oploopt. Op 7 september 2022 haalde de Raad van State een streep door twee systemen omdat wetenschappelijk onderzoek aantoonde dat de stikstofuitstoot van de stallen waarschijnlijk hoger was dan in de regelgeving werd uitgegaan. "Ook het nieuwste onderzoek laat zien dat de RAV-emissiefactoren onbetrouwbaar zijn. We zijn gewend om te rekenen met gemiddelde cijfers. Dat zal onvoldoende zijn voor nieuwe vergunningen. Dat krijg je alleen gerepareerd met het meten van het effect van een emissiearm systeem met sensoren op de uitstoot van ammoniak op bedrijfsniveau”, legt Jan uit. "Maar daar zit nu juist het probleem. Er is nog geen systeem aanwezig waarvan je het effect kunt meten wanneer je een vergunning aanvraagt. Het meten van hetzelfde systeem bij de buurman zal ook niet werken, omdat de buurman misschien wel volgens een heel ander voermanagement werkt.”

Bovenstaand artikel is in aangepaste vorm overgenomen. Het volledige artikel kunt u lezen op veld-post.nl.

 

 

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

De heropbouw van Takii

Drie jaar geleden werd Takii, een bekend zaadveredelingsbedrijf, getroffen door een verwoestende brand die het pand volledig in de as legde. In de nasleep...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden