Extra voorwaarden bedrijfstoeslag nevenactiviteit landbouw

Publicatiedatum: 24 februari 2016

Volgens een aanpassing van de Nederlandse regelgeving kunnen landbouwbedrijven vanaf 2016 alleen bedrijfstoeslag uitbetaald krijgen, indien landbouw de hoofdactiviteit is of indien de landbouwactiviteiten ‘niet-onaanzienlijk’ zijn. 

In 2015 was het voldoende als men met een landbouwactiviteit stond ingeschreven bij de KvK. Het maakte daarbij niet uit of de landbouwactiviteit hoofdactiviteit of nevenactiviteit was.
Vanaf 2016 moet de hoofdactiviteit van het bedrijf landbouw zijn om in aanmerking te komen voor bedrijfstoeslag. Wanneer landbouw als nevenactiviteit staat geregistreerd bij de Kamer van Koophandel (KvK) kan alleen bedrijfstoeslag worden verkregen als wordt aangetoond dat de landbouwactiviteiten ‘niet-onaanzienlijk’ zijn. 

Aantonen landbouwactiviteiten 'niet-onaanzienlijk'

Het aantonen dat de landbouwactiviteiten ‘niet-onaanzienlijk’ zijn kan op twee manieren via een accountantsverklaring aangetoond worden:

  • De inkomsten uit landbouwactiviteiten bedragen minimaal 1/3 van de totale inkomsten. 
  • Het jaarlijkse bedrag aan rechtstreekse betalingen is minimaal 5 % van de totale inkomsten uit niet-landbouwactiviteiten.

Het gaat hierbij om de inkomsten en betalingen uit het meest recente belastingjaar waarvoor dit beschikbaar is.

Wanneer dit niet via een accountantsverklaring kan worden aangetoond, zijn er drie mogelijkheden:

  1. Zorg dat de landbouwactiviteit als hoofdactiviteit geregistreerd wordt. Dit onder hetzelfde KvK-nummer als de activiteiten uit landbouw en niet-landbouw ongeveer gelijkwaardig zijn. Is dat niet het geval dan kan men overwegen om een nieuwe inschrijving bij de KvK te doen met als hoofdactiviteit landbouw. De KvK bepaalt of er voldoende omvang is voor een inschrijving.
  2. Betalingsrechten (en grond) verhuren of verkopen aan een bedrijf met hoofdactiviteit landbouw. 
  3. Afzien van uitbetaling van bedrijfstoeslag.

Neem voor de mogelijkheden en keuzes contact op met Freddy Keurhorst via f.keurhorst@dlvadvies.nl of via 06 51 59 59 06.
 

1,5 miljard budgetverhoging Lbv en Lbv-plus

De Eerste Kamer heeft groen licht gegeven voor de budgetverhoging van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus, waarmee...

Lees verder

Voerwinstprognose waardevolle tool voor varkenshouders

Elke maand even de vinger aan de pols met de Voerwinstprognose van DLV Advies. Hoe doe ik het ten opzichte van een gestandaardiseerd bedrijf? Gaat het...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden