Fosfaatrechten bekend 1 januari 2018

Publicatiedatum: 28 oktober 2016

Er worden steeds meer vragen beantwoord over de fosfaatrechten. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft in maar liefst 83 pagina’s antwoord gegeven aan de Tweede Kamer over de fosfaatrechten.

1 januari 2018

In de antwoorden staat dat melkveehouders pas op 1 januari 2018 te horen krijgen hoeveel fosfaatrechten ze definitief krijgen. De generieke korting zit hierin verwerkt. Eerder fosfaatrechten toekennen mag niet, vanwege de voorwaarden voor staatssteun. Melkveehouders kunnen voor die tijd al wel zelf een berekening maken. De fosfaatreferentie kan worden berekend op basis van de veestapel van 2 juli 2015 (de peildatum) die al aan de melkveehouders is gecommuniceerd, en de forfaitaire excretienormen. 

Op 1 juli 2017 zal staatssecretaris Martijn van Dam de generieke korting bekendmaken. In de tussentijd zijn er geen wettelijke begrenzingen aan het aantal koeien op het bedrijf. Ook geldt dat melkveehouders nog niet op 1 januari 2018 aan het aantal toebedeelde fosfaatrechten hoeven te voldoen. De fosfaatrechten werken op basis van de gemiddelde fosfaatproductie per jaar. Bedrijven hebben dus tot 1 januari 2019 om te voldoen aan het aantal fosfaatrechten. De eerste controle hierop is in 2019.

Rechten blijven verhandelbaar

Het niet verhandelbaar maken van fosfaatrechten om hiermee niet tegen het punt van ongeoorloofde staatssteun aan te lopen, is volgens Van Dam geen optie. Hij noemt het speculatief om te zeggen dat deze mogelijkheid het probleem van staatssteun ondervangt. Van Dam zegt dat het niet verhandelbaar maken van fosfaatrechten de melkveehouderij feitelijk bevriest op de situatie zoals deze op 2 juli 2015 was.

Knelgevallenregeling blijft beperkt

De staatssecretaris wil de knelgevallenregeling niet uitbreiden. Startende bedrijven maken geen onderdeel uit van de knelgevallenregeling. Uitbreiding van de knelgevallenregeling maakt de regeling volgens Van Dam juridisch kwetsbaarder, en maakt het risico op misbruik van de regeling groter. Dit zou tot gevolg hebben dat de fosfaatproductie nog verder stijgt.

Inhoudelijke wijzigingen in de wet

Volgens Van Dam verandert er inhoudelijk nauwelijks iets aan de wet, daarom wil hij het wetsvoorstel ook niet opnieuw voorleggen aan de Raad van State. De wijziging heeft alleen te maken met de inwerkingtreding van de wet.
Van Dam is in Brussel wel in gesprek over de punten van ongeoorloofde staatssteun. Er is nog geen definitieve goedkeuring dat het nieuwe voorstel voldoet, maar het nieuwe voorstel met de generieke korting voordat het stelsel wordt ingevoerd, is wel in overleg met Brussel ontstaan.

Advies aan veehouders

Het advies van Niek Groot Wassink blijft hetzelfde als voorheen: “Kijk goed naar je eigen situatie, hoe staat het ervoor. Maak geen gekke sprongen en bespreek je situatie. Blijf zitten waar je zit. Geef alleen geld uit als dat echt nodig is, bezuinig op jongvee en voer ‘minder efficiënte’ koeien sneller af.” 

Zie hier ook de eerdere berichtgeving over het fosfaatrechtenstelsel. 
 

Geen ranking noodzakelijk bij LBV regeling

Vorige maand kondigde RVO al aan dat het budget voor de Landelijke Beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus is verhoogd met bijna...

Lees verder

Regeling GLB-bedrijfsplanvoucher t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Heeft u investeringsplannen? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie GLB-...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden