Fosfaatrechten debacle: wat nu

Publicatiedatum: 24 oktober 2016

Wat te doen nu de sector op zijn kop staat en niemand meer weet waar hij of zij aan toe is? "Blijf zitten waar je zit en verroer je niet. Geef alleen geld uit als dat echt nodig is, bezuinig op jongvee en voer ‘minder efficiënte’ koeien sneller af”, zo is de aanbeveling van Niek Groot Wassink Adviseur Rundvee bij DLV Advies. "Daarentegen is het hoog tijd dat we niet meer over ons heel laten lopen, het tij moet keren.”

Plannen voor ondernemers

Na alles wat de sector heeft gedaan. Denk aan de Kringloopwijzer, BEX, efficiënter produceren van melk met minder voer en minder uitstoot van gassen, met meer inzet voor dierwelzijn en investeren in meer koeien in de wei. Het lijkt allemaal voor niets. Want de staatssecretaris verandert steeds opnieuw het spel. De spelregels die worden bedacht, wijzigen om de haverklap zonder dat we er nog een touw aan vast kunnen knopen. Hoe kunnen ondernemers nog plannen maken en voorsorteren op de toekomst? Dat is wat Niek Groot Wassink zegt tegen melkvee.nl.

Hoe nu verder?

Dagelijks krijgt Niek, als adviseur rundvee, vragen van klanten die wil willen weten ‘hoe nu verder’. Niek weet het nu ook niet. Hij wil niet negatief zijn, maar hij geeft aan dat hij verontwaardigd is hoe dit allemaal kan gebeuren. “Terwijl we er zo goed voor staan als melkveehoudend Nederland. We krimpen in fosfaatproductie omdat we zo groeien in efficiëntie, dat wordt niet gezien maar afgestraft door nog strengere normen. Als puntje bij paaltje komt dan blijken al die plannen waar we zo hard aan hebben gewerkt ook nog eens geen doorgang te vinden, omdat staatssecretaris Van Dam zijn huiswerk onvoldoende heeft gedaan. Omdat er niet genoeg gecommuniceerd is met Brussel, wat een gemiste kans. Het lijkt wel alsof de sector voor de gek gehouden is."

Keuzes afhankelijk van bedrijfssituatie

Niek bespreekt op dit moment met de agrarische klanten waar hij op financieel gebied meekijkt dat ze vooral naar hun eigen situatie moeten kijken. "Zij moeten besluiten nemen die hun bedrijf door de crisis heen helpen".

Enkele voorbeelden van Niek Groot Wassink:

- Bedrijven die nog wel wat lucht hebben, doen er goed aan om geen gekke dingen te doen. Betaal gewoon de rekeningen en investeer wanneer dat echt nodig is. Zo kan het voorkomen dat er nog een financiering wordt aangevraagd. Die financiering moet namelijk niet op de emotie van dit moment vastliggen. Maar op de langere termijn kostprijs versus opbrengstprijs. Bekijk dus goed wat de plannen en mogelijkheden zijn en doe alleen het hoognodige.

- Iemand die zijn rekeningen nog net kan betalen, doet er goed aan om afspraken te maken met banken en crediteurs. Bekijk over welke tijd rekeningen uitgesmeerd kunnen worden en of er rek zit in de betalingstermijnen.

- Bedrijven die twijfelen over stoppen kunnen zich het beste afvragen of ze het nog een paar maanden kunnen uitzingen. Want wie weet hoe de sector er over vier maanden uitziet. Misschien dat wanneer Van Dam een kleine verduidelijking toevoegt in het huidige fosfaatrechtendossier, dat wel genoeg is om toch in 2017 al meer helderheid te krijgen.

- Bedrijven die het nu al niet meer zien zitten en al van plan waren te stoppen, doen er goed aan om die plannen nu wel uit te voeren. Wacht niet op een fosfaatrechtenpotje, op geld voor jouw aandeel in de fosfaatrechten. Dat heeft geen zin, want wie weet duurt het nog jaren. Als het nu al niet meer gaat, is het verstandig om problemen niet groter te laten worden, mentaal of financieel. Stop dan nu en neem wat minder geld voor lief. Ook al doet dat zeer.

Groot Wassink komt met een aanvullende opmerking. "Het houden van jongvee en slechtere koeien loont op dit moment niet." Vanuit bedrijfseconomisch oogpunt is het verstandig om het minst efficiente vee vroegtijdig af te voeren. Daarnaast brengt het overschot aan jongvee op een bedrijf nagenoeg – en soms helemaal – niets op. Hoe minder jongvee op een bedrijf voor vervanging, hoe efficiënter de omgang met voeding, fosfaat en euro’s.

Lees het volledige artikel op melkvee.nl.

Voor vragen over dit onderwerp, neem contact op met Niek Groot Wassink (tel 06 13 37 91 07 / n.grootwassink@dlvadvies.nl) of met één van de collega-adviseurs rundvee.

Meest gestelde vragen vestigingssteun

Het kabinet heeft aangekondigd dat het jonge boeren en tuinders die een bedrijf beginnen of overnemen financieel zal ondersteunen. Op 3 juni tot en met...

Lees verder

Antwoord op vragen tijdens webinar vestigingssteun

Kom je in aanmerking voor de vestigingssteun als je alleen nog in de maatschap zit en niet minimaal 50 procent eigenaar bent? Op welke criteria wordt je...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden