Geen ranking noodzakelijk bij LBV regeling

Publicatiedatum: 24 mei 2024

Vorige maand kondigde RVO al aan dat het budget voor de Landelijke Beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus is verhoogd met bijna €1,45 miljard. Deze uitbreiding zorgt ervoor dat aanvragen voor de Lbv niet langer gerangschikt worden, waardoor veel veehouders eindelijk zekerheid krijgen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat beginnen met het versturen van beschikkingen. Aanvragers ontvangen hun beschikking uiterlijk op 1 juni 2024. Door het extra budget is de eerdere sectorale verdeling van de middelen - €115 miljoen voor varkenshouderijen, €115 miljoen voor pluimveehouderijen en €270 miljoen voor melkveehouderijen - niet langer noodzakelijk.

Schotten moesten verdwijnen

Deze herverdeling was een belangrijke kwestie, vooral voor de varkenshouderij. Eind vorig jaar al benadrukte Marco Hol, specialist stikstofregelingen en adviseur Financieel Management bij DLV Advies, dat de schotten tussen de sectoren in de Lbv-regeling moesten verdwijnen, omdat het budget voor de varkenssector ontoereikend was. Op 25 november 2023 stelde hij dat er meer dan 100 varkenshouders waren die wilden deelnemen aan de opkoopregeling, terwijl er slechts budget was voor maximaal 60 bedrijven.

Aanmeldingen Lbv en Lbv-plus

Tot nu toe hebben 1419 veehouderijlocaties zich aangemeld voor de Lbv en Lbv-plus regelingen. De Lbv-plus richt zich op piekbelasters die de meeste belasting op Natura 2000-gebieden veroorzaken, terwijl de Lbv zich richt op locaties die boven een vastgestelde drempelwaarde voor stikstofuitstoot uitkomen.

Noodzaak verhoogd budget

Voor melkveehouders en pluimveehouders bleek het budget voldoende, maar voor varkenshouders was de situatie nijpend. Marco Hol legde uit dat het gemiddelde waarderingsbedrag voor een varkenslocatie inclusief varkensrechten rond de €2 miljoen lag, waardoor het eerdere budget van €115 miljoen slechts plaats bood aan een kleine 60 varkenshouders. Dit benadrukte de noodzaak voor een verhoogd en flexibeler budget.

Aanvraag verlengd

Voor de Lbv betekent de verhoging van het budget dat RVO weer beschikkingen heeft verstuurd. Voor de Lbv-plus is de aanvraagperiode verlengd tot en met 20 december 2024. Met deze wijzigingen komt er een belangrijke verlichting voor veel veehouders die hun bedrijf willen beëindigen of aanpassen, en biedt het hen de nodige duidelijkheid en zekerheid voor de toekomst.

'In vijf jaar tijd wordt alles anders'

"Deze maand heb ik een aantal leuke bijeenkomsten gehad rondom het wijzigen van mijn rol in het bedrijf. Bij het bereiken van de 60-jarige leeftijd...

Lees verder

Strengere eisen Beter Leven keurmerk 2025: ga er constructief mee aan de slag

Per 1 januari 2025 worden de eisen voor het Beter Leven keurmerk in de varkenshouderij aanzienlijk aangescherpt. Voor deelnemers is het belangrijk om nu...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Marco Hol

Adviseur Financieel Management & Schade Expertise
06 26 51 86 86
Stuur e-mail
Meer over Marco

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden