Gevolgen einde PAS

Publicatiedatum: 06 juli 2019

De PAS is onwettig verklaard. Langzaam worden de gevolgen hiervan duidelijk. Voor ondernemers met een onherroepelijke vergunning verandert er niets. In andere gevallen zijn de gevolgen mogelijk groot.

Bedrijven met een PAS-melding

Een groot deel van de bedrijven heeft in het verleden een PAS-melding gedaan. Deze bedrijven waren vergunningsvrij omdat de stikstofbijdrage onder de grenswaarde van 1 mol/ha/jaar bleef. De Raad van State heeft echter recentelijk besloten dat deze meldingen onrechtmatig zijn. Dit betekent dat deze bedrijven alsnog vergunningsplichtig zijn. 

Geen actieve handhaving

Minister Schouten heeft besloten dat zij niet actief gaat handhaven op bedrijven die een melding hebben gedaan en nu vergunningsplichtig zijn. Wanneer u binnen de melding werkt en niet gaat bouwen of al gebouwd heeft, kunt u afwachten tot er meer duidelijkheid komt. Deze wordt in het najaar verwacht. Werkt u binnen de melding en de ontwikkelingsruimte is nog niet gerealiseerd, dan moet u een vergunning aanvragen. U kunt uw plannen uitvoeren wanneer de aanvraag vergund is. 

Lopende aanvraag met bezwaar

De vergunningen van bedrijven die in het verleden een NB-vergunning hebben aangevraagd, waarop bezwaren zijn binnengekomen, zijn per direct vernietigd. De ondernemers die dit betreft hebben hiervan bericht gekregen van het bevoegd gezag of ontvangen dit binnenkort. Om de aangevraagde activiteiten alsnog mogelijk te maken, moet u een nieuwe vergunningaanvraag indienen.  

Meer dieren dan vergund?

Wanneer u al het aantal dieren heeft of gebouwd heeft vooruitlopend op de nu vernietigde vergunning en dus meer dieren heeft dan feitelijk vergund zijn, loopt u het risico dat er gehandhaafd wordt. Minister Schouten heeft aangegeven dat deze bedrijven ongeveer een half jaar de tijd hebben om de bestaande, vergunde situatie te herstellen. 

Besluiten die nog niet onherroepelijk zijn

Alle vergunningaanvragen met ontwerpbesluiten die ter inzage liggen, worden ingetrokken. Hier zal een aangepaste aanvraag voor gedaan moeten worden. 

Nieuwe vergunningsaanvraag indienen

De voorwaarden waaronder een vergunning kan worden aangevraagd, moeten nog worden uitgewerkt door het ministerie. Er is nog niet bekend gemaakt wanneer deze voorwaarden vastgesteld worden. 

Meer informatie?

Voor advies over wat nu de mogelijkheden zijn in uw specifieke situatie, neem contact op via onderstaande contactgegevens of met uw persoonlijke adviseur. 

 

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden