Goedkeuring Brussel voor Lbv en Lbv+

Publicatiedatum: 03 mei 2023

Op dinsdag 2 mei heeft de Europese Commissie goedkeuring gegeven aan de Lbv en de Lbv-+. Met deze goedkeuring is er meer bekend geworden over de regelingen en de termijnen waarmee we rekening moeten houden.

Hier een opsomming van belangrijke onderdelen van de regelingen:

  • Aan de Lbv-+ kunnen naast rundveehouders, pluimveehouders en varkenshouders ook vleeskalverhouders deelnemen. Dit geldt alleen voor de Lbv-+. In de reguliere Lbv kunnen dus geen vleeskalverhouders deelnemen.

  • De minister verwacht de definitieve regeling eind van deze maand (mei 2023) te publiceren in de Staatscourant. De hoofdpunten van de conceptregeling leest u hier.

  • Openstelling van de regeling is voorzien op 1 juli 2023, met een einddatum van 28 februari 2024, dat wil zeggen een openstellingsperiode van 8 maanden.

  • Deze maand lanceert de overheid een website met een tool waarmee kan worden bepaald of een bedrijf onder de piekbelasters valt en welke mogelijkheden er voor het betreffende bedrijf zijn. Denk aan innoveren, omschakelen, extensiveren, verplaatsen en stoppen. Men wil overgaan tot maatwerk.​

Budget

Nederland heeft van Europa toestemming gekregen om de komende vijf jaar 1,47 miljard euro uit te geven aan het uitkopen van boeren. Die anderhalf miljard is voor twee verschillende regelingen: ongeveer een miljard is voor zo'n 3.000 piekbelasters in de buurt van Natura 2000-gebieden. De rest is voor andere boeren die willen stoppen, maar niet onder die piekbelasters vallen.

Uit de door DLV Advies gemaakte berekeningen van geïnteresseerde deelnemers voor de regelingen over de verschillende sectoren, zouden dat 600 bedrijven zijn in de Lbv+ regeling, waarna een kleine 300 miljoen resteert voor de bedrijven in de Lbv-regeling. In de Lbv is de gemiddelde waarde per bedrijf ruim 1,6 miljoen, zodat nog ongeveer 160 bedrijven in de Lbv kunnen meedoen.

Hoe verder? Een strategisch gesprek!

Veranderingen op bedrijven kunnen tot onrust leiden. Graag ondersteunen we u bij het maken van de juiste keuzes. Als er behoefte is aan een goed gesprek gericht op de toekomst van de onderneming, dan hebben wij de juiste adviseurs om u daarmee op weg te helpen. U kunt hieronder uw gegevens achterlaten, wij nemen dan contact met u op.

* verplichte velden

 

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Marco Hol

Adviseur Financieel Management & Schade Expertise
06 26 51 86 86
Stuur e-mail
Meer over Marco

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden