Groen Fosfaat bewijst zich

Publicatiedatum: 24 oktober 2017

“Als derogatiebedrijf mogen we geen fosfaatkunstmest gebruiken, waardoor we een terugloop zien van gewasgroei”, aldus melkveehouder Joris Buijs uit in Etten-Leur. Buijs heeft te maken met een fosfaattekort in de bodem en gebruikt daarom Groen Fosfaat. Jaarlijks blijft er gemiddeld tussen de 750 en 1000 kg fosfaatruimte over op het bedrijf van Buijs. 

Het afgelopen seizoen heeft Buijs meegedaan met een Groen Fosfaat proef. Hij werd daarbij vanuit het Koeien & Kansen project begeleid door Janneke Straver van DLV Advies. De Groen Fosfaat maïs-korrels zijn direct tijdens het zaaien in de rij toegevoegd. De maïs beschikte daardoor al vroeg in het groeiseizoen over voldoende fosfaat voor een goede start. De eerste ervaringen zijn: Mais blijft langer groen, en lijkt daardoor langer gezond te blijven, minder snel aangetast door bladvlekkenziekte. Qua opbrengsten is de eerste tendens; meer VEM en zetmeel, maar de droge stof opbrengst blijft gelijk.

Groen Fosfaat is een all-in-one fosfaatmeststof met dierlijke mest als basis, waardoor het ook geschikt is voor derogatiebedrijven. Wel neemt het nog plaatsingsruimte weg van dierlijke mest, maar binnen de wetgeving wordt gewerkt aan een oplossing. 

Groen Fosfaat tijdens RMV Hardenberg 2017

Wilt u als veehouder meer weten over de toepassing van Groen Fosfaat op uw bedrijf, kom dan langs bij de stand van Groen Fosfaat (stand 317, hal 3) tijdens de Rundvee en Mechanisatie Dagen Hardenberg van 31 oktober t/m 2 november. Vanuit DLV Advies kunnen we u meer vertellen over de resultaten van de Groen Fosfaat proef en over de toepassing van Groen Fosfaat op uw bedrijf.

Groen Fosfaat is verkrijgbaar via Cheapfertilizer.com en tijdens de Rundvee en Mechanisatie Dagen in Hardenberg bieden zij u een aantrekkelijke korting. De volgende korting is tijdens de beurs geldig:

1.250 kilo = 5% korting
2.500 kilo = 7,5% korting
3.750 kilo = 10% korting
22.500 kilo = 15% korting

U vindt de Groen Fosfaat stand in HAL 3, stand 317.
 

Sterke daling stikstofbodemoverschot in 2023

“Het stikstofoverschot op de bodembalans dient als richtlijn in het streven naar lagere nitraatconcentraties in het grondwater en betere benutting...

Lees verder

Subsidie behoud grasland gaat op 15 juli open

Voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie is er de komende jaren de subsidie behoud grasland beschikbaar. Deze subsidie is bedoeld om het aantrekkelijk...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden