Video | Hoe werkt de strokenfrees
In deze video vertelt Ted Vaalburg, de ontwerper van de strokenfrees, over de unieke voordelen van zijn machine in vergelijking met een traditionele frees....
Lees verderNa de succesvolle veldproeven in het eerste jaar van het SBIR-project Groen Fosfaat, begeleid door DLV Advies, zijn dit jaar nieuwe veldproeven gehouden. Net als vorig jaar is er een proef op mais uitgevoerd en nieuw dit jaar is de proef op gras. De resultaten van de maisproeven volgen later dit jaar. Bij gras laat de proef met Groen Fosfaat positieve resultaten zien.
Er zijn op twee demonstratiebedrijven grasproeven uitgevoerd op percelen met kleigrond met een lage fosfaatbeschikbaarheid. Hierbij is zowel op het controleveld als op het Groen Fosfaatveld per hectare 40 kuub rundvee drijfmest en 370 kg KAS-S gegeven. Daarnaast is op de Groen Fosfaatstroken nog 500 kg per hectare Groen Fosfaat Gras gegeven voor de eerste snede.
De samenstelling van Groen Fosfaat Gras is: |
0,3 N |
5 P 2 O 5 |
2 K 2 O |
1 MgO |
Kg per 100 kg product |
Vanwege de derogatiewetgeving kan er geen fosfaatkunstmest gegeven worden, Groen Fosfaat is hiervoor een goed alternatief. Aandachtspunt hierbij is de mestboekhouding waarin Groen Fosfaat nog als dierlijke mest wordt beschouwd.
Het resultaat van de proef laat zien dat de opbrengst van het gras op de Groen Fosfaatvelden hoger ligt dan op het controleveld. Het opbrengsteffect van Groen Fosfaat zie je in de eerste snede. “Dat was ook de verwachting”, aldus Albert Jan Bos, adviseur rundvee bij DLV Advies. “Op percelen met een lage fosfaat beschikbaarheid kan je met extra fosfaatbemesting winst behalen.
Door een betere eerste snede realiseer je op jaarbasis een betere grasopbrengst. In de proef met Groen Fosfaat Gras wordt dat bevestigd.”
Om het effect van de hergroeivertraging inzichtelijk te krijgen zijn de eerste drie snedes bekeken, dan zie je wat de uiteindelijke jaaropbrengst is. Bij een zwaardere snede gras bij de eerste snede maai je het groeipunt af, waardoor het gewas extra moeite heeft om weer op lengte te komen.
Op het proefveld bij Joris Buijs in Etten-Leur was dit jaar de grasopbrengst 5% hoger dan bij de controle. De resultaten op het andere proefveld van Theo van Gogh bevestigen deze trend.
Bij de eerste snede was de meeropbrengst 18%. Het fosforgehalte bij gras van het Groen Fosfaat veld was met 4,1 gram per kg DS beduidend hoger dan het gehalte bij het controleveld, namelijk 0,5 gram minder. Dit bevestigt dat de extra fosfor welkom was. Angela van der Sanden, projectmanager Groen Fosfaat, concludeert dat de fosfor uit Groen Fosfaat goed beschikbaar was voor de groei van het gras.
De proef met Groen Fosfaat op mais loopt dit jaar voor de tweede keer. Op enkele plaatsen wordt er al gehakseld en op andere plaatsen volgt het hakselen zeer binnenkort. De resultaten van deze proeven worden later dit jaar verwacht.
Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met Angela van der Sanden. Voor inhoudelijke vragen neemt u contact op met Albert-Jan Bos.
Meer weten over Groen Fosfaat? Bekijk het dossier op de website.
Groen Fosfaat is ontwikkeld door DLV Advies, MeMon en Eco Energy. Het ministerie van Economische zaken steunt deze innovatie middels een SBIR-opdracht.
Groen Fosfaat is een initiatief uitgevoerd in het kader van een SBIR-opdracht van het Ministerie van Economische zaken. |
In deze video vertelt Ted Vaalburg, de ontwerper van de strokenfrees, over de unieke voordelen van zijn machine in vergelijking met een traditionele frees....
Lees verderIn het kader van het project ‘Verdienen met duurzame melkveehouderij’ werd onlangs in Renswoude een veldbijeenkomst gehouden. Hierin stond...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.