Grond benutten voor zonneparken?

Publicatiedatum: 25 mei 2017

Er is een groeiende vraag naar grond voor de opwekking van zonne-energie. Statkraft, een Noors staatsbedrijf, is Europa’s grootste producent van duurzame elektriciteit. Zij zoekt grondeigenaren die hun grond de komende 25 jaar willen verhuren voor de realisatie van een zonnepark. Gemeentes gaan steeds vaker met geïnteresseerden om tafel om te bespreken waar en hoe men zonneparken in hun gemeente kan en wil integreren. Uw mogelijke interesse in verhuur van uw grond voor een zonnepark, kan zo meegenomen worden in de besluitvorming van uw gemeente.

Interessante huurprijzen

Het verhuren van uw land aan Statkraft levert interessante huurinkomsten op. U realiseert een constante geldstroom voor een periode van 25 jaar. De huurprijs is gegarandeerd, ongeacht de actuele huurprijzen in de regio. De precieze huurprijzen voor de grond voor zonneparken zijn afhankelijk van de locatie en benodigde voorbereidende werkzaamheden.
De kosten voor de realisatie van het zonnepark worden volledig gedekt door Statkraft, evenals de kosten voor de verwijdering van het park na de pachtperiode. De panelen worden op een hoogte van ca. 85 centimeter van de grond bevestigd. Door het houden van bijvoorbeeld schapen blijft de agrarische bestemming op het perceel behouden. De minimale omvang van een zonnepark is 5 hectare. Dit kan op land van één eigenaar gerealiseerd worden, maar ook op aangrenzende percelen van meerdere eigenaren. Dit aanbod van Statkraft is aantrekkelijk voor gebieden waar grond langzaam minder waard wordt of bijvoorbeeld voor ondernemers die geleidelijk aan willen stoppen met hun bedrijf. 

Statkraft’s eerste zonnepark komt in Emmen - Rundedal

Statkraft’s eerste project in Nederland wordt later dit jaar gerealiseerd in Emmen en is 18 hectare groot. Dit zonnepark wekt het equivalent op van het elektriciteits verbruik van 3750 Nederlandse huishoudens, op jaarbasis.

Uw land als zonnepark?

DLV Advies bemiddelt tussen Statkraft en agrarische ondernemers. Wij rekenen voor u door of een zonnepark de beste optie is voor uw situatie en ondersteunen u desgewenst bij zaken die geregeld moeten worden op het gebied van ruimtelijke ordening en alternatieve grond(?). De kosten voor de hieruit volgende procedures neemt Statkraft volledig voor haar rekening. In overleg met u en Statkraft kunnen wij u volledig ontzorgen bij de realisatie van het zonnepark. Heeft u interesse in de mogelijkheden van een zonnepark op uw grond, laat uw gegevens dan achter via onderstaande knop, of neem vrijblijvend contact met mij op

Rendement zonnepanelen verbeteren; een gestructureerde aanpak helpt

“Hoe haal ik meer rendement uit m’n zonnepanelen?” Die vraag wordt regelmatig gesteld aan de energiespecialisten van DLV Advies. “Daar...

Lees verder

Accu het antwoord op de uitdagingen van de energietransitie, verdienmodel echter onzeker

Accu's lijken het antwoord te zijn op de uitdagingen waarmee de energietransitie te maken heeft. Maar het terugverdienen van een accu voor bedrijven...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden