Hoger BEX-voordeel in 2016 haalbaar

Publicatiedatum: 25 februari 2016

Het ruwvoer dat in 2015 is aangelegd biedt de mogelijkheid om het BEX-voordeel in 2016 te verhogen. Uit de analyse van de 150 door DLV Advies ingevulde kringloopwijzers blijkt dat het fosforgehalte in het aangelegde ruwvoer gedaald is. 

 

 

Fosforgehalte verlagen, hoger BEX-voordeel behalen

In 2015 was het gemiddelde fosforgehalte van het aangelegde ruwvoer gedaald met 8% in graskuilen en 17% in maiskuilen. Dit is een daling van respectievelijk 0,3 en 0,2 g/kg droge stof ten opzichte van 2014. Hierdoor is het mogelijk om het fosforgehalte in een gemiddeld rantsoen te verlagen waardoor er een hoger BEX-voordeel behaald kan worden. 

Benut late fosforgehaltes

Ondanks de gunstige fosforgehaltes in het ruwvoer moet de veehouder zelf wel actie ondernemen om een hoger BEX-voordeel te behalen. Stel doelen en benut de lage fosforgehaltes in het ruwvoer door het rantsoen af te stemmen met uw adviseur. 

Een hoger BEX-voordeel resulteert in minder mestafzet. Na de invoering van fosfaatrechten en de AMvB grondgebondenheid biedt een hoog BEX-voordeel de mogelijkheid om meer ontwikkelruimte te creëren.

Zorg dat uw mestboekhouding optimaliseert om uw ontwikkelruimte te benutten. 

Neem contact op met een adviseur van DLV Advies voor meer informatie over dit onderwerp. Zij zijn op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving rondom mest. 
 

In moeilijk jaar maakt bodemstructuur het verschil

Meer is niet altijd beter; zoek naar de beste afstemming tussen de behoefte van de plant en de beschikbaarheid van nutriënten in de bodem. Dat is...

Lees verder

Video | Hoe werkt de strokenfrees

In deze video vertelt Ted Vaalburg, de ontwerper van de strokenfrees, over de unieke voordelen van zijn machine in vergelijking met een traditionele frees....

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden