In drie stappen naar extra fosfaatruimte

Publicatiedatum: 24 augustus 2015

Door het nieuwe systeem van fosfaatrechten moeten melkveehouders die meer koeien willen gaan melken extra fosfaatruimte creëren. Dit kan door het kopen van fosfaatrechten van collega-melkveehouders. Maar het is voordeliger om aanpassingen in de bedrijfsvoering te doen en daarmee fosfaatruimte te winnen. DLV werkt met een drietal stappen om inzichtelijk te krijgen wat de fosfaatsituatie op dit moment is en welke stappen er genomen moeten worden om uw uitbreidingsplannen te realiseren.

Stap 1. Berekenen van het verschil fosfaatproductie tussen de referentie en de gewenste situatie qua dieraantallen.

Stap 2. Onderzoeken welke bedrijfsaanpassingen mogelijk zijn. Met behulp van ons rekenprogramma berekenen we hoeveel fosfaatruimte hiermee gewonnen wordt. Uit ’ analyses door DLV blijkt dat er door rantsoen- en bemestingsoptimalisatie, minder jongvee, hogere productie en andere maatregelen gemiddeld 10-20% meer koeien gehouden kunnen worden binnen de bestaande fosfaatruimte.

Stap 3. Indien nog fosfaatrechten aangekocht moeten worden om de plannen te realiseren wordt een financiële analyse gemaakt. De eventuele aankoop van fosfaatrechten, maar ook de effecten van bedrijfsoptimalisaties, worden vertaald naar euro’s. De financiële gevolgen voor uw bedrijf worden inzichtelijk gemaakt voor zowel de korte als de langere termijn.

Onze adviseurs staan voor u klaar om de mogelijkheden in uw situatie in beeld te brengen. Neem contact op met Niek Groot Wassink voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Uitnodiging: ondernemen met biologische zuivel

Melkveehouders staan voor belangrijke keuzes in een tijd van verandering. Hoe navigeer je door wet- en regelgeving gericht op natuur en milieu, terwijl...

Lees verder

Transitieperiode cruciaal voor melkkoeien

Een vlotte overgang naar een nieuwe lactatie is van vitaal belang voor melkkoeien. De transitieperiode, die begint ongeveer 45 dagen voor de verwachte...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden