In vier stappen naar een gezond bedrijf

Publicatiedatum: 25 januari 2016

Harm Wientjes van DLV Advies organiseerde samen met Q-point een succesvolle training ‘financieel management’ voor lokale boeren, adviseurs en hoogleraren in Rwanda. Samen ontwikkelden zij een trainingsprogramma waarbij  in vier stappen gewerkt wordt naar de realisatie van een gezond en rendabel agrarisch bedrijf. 

Het stappenplan

In de eerste stap werd er met de boeren, hoofdzakelijk pluimveehouders, gekeken naar hun manier van boekhouden. Hierbij werd bewustzijn gecreëerd voor de processen in hun bedrijf. “Door dit bewustzijn kunnen ze constateren wanneer er iets fout gaat en hier direct op ingrijpen. De resultaten zullen verbeteren doordat de bedrijven technisch beter draaien en er groei van omvang en inkomsten gerealiseerd kan worden. Ook is het een waardevol vergelijkingsmiddel met andere lokale boeren. Hier kunnen ze onderling veel van elkaar leren”, aldus Harm. 
De kostprijsanalyse is de volgende stap in de training. Hier werden kostprijzen met de andere cursisten vergeleken. Doel was om het begrip kostprijs en het effect van een eventuele daling of stijging van onderdelen (bijv. voer, diergebonden kosten) helder te krijgen. Gezamenlijk werd er nagedacht over manieren om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. 
De derde stap in deze training was het lange termijn budgetteren. Door middel van een bedrijfsplan werden de cursisten gestimuleerd hun doel, visie en plannen op papier te zetten. Harm: “Hierdoor kregen de boeren steeds meer inzicht in de haalbaarheid van mogelijke investeringen. Met een gefundeerd plan kunnen zij betere keuzes maken die in de toekomst ook rendabel zijn.”
De laatste stap is de uiteindelijke realisatie van de beoogde plannen. “De voorgaande stappen hebben ervoor gezorgd dat de boeren de juiste keuzes kunnen maken. Tijdens de realisatie moeten ze dit niet uit het oog verliezen. Hierbij houden wij ze scherp.”

Poster

Door middel van een grote poster zijn de vier stappen overzichtelijk uitgewerkt. “Zo hebben de boeren ook na het volgen van onze cursus een houvast en geheugensteuntje in hun bedrijfsvoering”, legt Harm uit. “Het is de bedoeling dat we dit concept samen met Q-point voor meerdere onderwerpen gaan uitwerken. Binnenkort starten we eenzelfde cursus in Kenia.”

De poster die tijdens de cursus in Rwanda is gebruikt. Klik op de afbeelding voor een vergroting. 

Neem voor meer informatie contact op met Harm Wientjes

GLB bedrijfsplanvouchers t.w.v. € 7.500 opent op 5 juni

Wilt u omschakelen naar duurzame landbouw? Of staat bedrijfsovername op de planning en heeft u een bedrijfsplan nodig? Vanaf 5 juni opent de subsidie...

Lees verder

GLB-kennisvoucher opent 5 juni

Vanaf 5 juni a.s. worden de GLB-kennisvouchers opnieuw opengesteld uit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Met deze vouchers ter waarde...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden