Informatieplicht energiebesparing

Publicatiedatum: 22 augustus 2018

Energie besparen is verplicht, dat is vastgelegd in de Wet milieubeheer. In 2019 verandert deze wet. Naast de bestaande energiebesparingsplicht komt er een informatieplicht. 80% van de agrarische ondernemers heeft nog niet inzichtelijk waar zij energie kunnen en moeten besparen. Als agrarisch bedrijf moet je vóór 1 juli 2019 aan het bevoegd gezag melden welke energiebesparende maatregelen er zijn getroffen. Daarna moet het elke vier jaar gemeld worden. 

Met de informatieplicht wil de overheid de energiebesparing bij bedrijven versnellen. Zo krijgt de transitie naar een CO₂-neutrale energiehuishouding een flinke impuls. Bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgasequivalent per jaar verbruiken, moeten alle maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder (rendabele maatregelen) treffen. Voldoe je niet aan deze informatieplicht? Dan is de consequentie dat je niet voldoet aan de milieuvergunning. Hierbij loop je het risico dat je milieuvergunning wordt ingetrokken. 

Rendabele energiebesparende maatregelen uitvoeren

De resultaten van het onderzoek naar energiebesparende maatregelen moet je delen. Rendabele investeringen met een terugverdientijd van korter dan vijf jaar ben je verplicht toe te passen. “De meeste energiescans worden uitgevoerd omdat de veehouder wil besparen. Zo nu en dan was de aanleiding al de verplichting. Ook dan is het vaak leuk om te zien hoe een ondernemer enthousiast wordt van de mogelijkheden die op zijn bedrijf liggen” geeft Jan Pijnenburg, specialist op het gebied van energiebesparing, aan. Deze verplichting levert dan juist een kostprijsverlaging van je bedrijf op en komt dus ten goede aan de rentabiliteit. Om de mogelijkheden op jouw bedrijf in kaart te brengen, is het aan te raden een energiescan uit te laten voeren. 

Energiescan geeft mogelijkheden weer

Wat is de stand van zaken op jouw bedrijf? Een energiescan geeft het juiste inzicht. “Besparingsmogelijkheden van 10 tot 35 procent van het huidige verbruik is vaak heel goed haalbaar”,  vertelt Jan. “Investeren om energie te besparen is lang niet altijd nodig. Er valt meestal genoeg te besparen door de instellingen en omgang met de huidige apparatuur te bekijken en te verbeteren.”
“Voor investeringen kijk ik samen met de ondernemer naar terugverdientijden van 2 tot 5 jaar. Dit kan zijn in zuinigere apparatuur of als laatste mogelijkheid in oplossingen om duurzaam energie op te wekken. Het rendement wat hieruit te halen is, is leidend. Omdat het hier vaak om grotere investeringen gaat, kijk ik ook direct of er ondersteuning mogelijk is in de vorm van subsidies.”

Energieverbruik met meer dan 25% omlaag

Anton en Dorreth Hilhorst uit Soest lieten de energiescan al eerder uitvoeren. Anton: "Ik schrok ervan hoeveel energie we nog konden besparen." Na aanpassing van de aandachtspunten die een energiescan opleverde, zagen Anton en Dorreth meteen resultaat op hun energieafrekening: het verbruik op hun zeugenbedrijf daalde direct met 26 procent. Jan Pijnenburg maakte een energiescan op het zeugenbedrijf van Hilhorst. "In drie maanden verbruikten we, omgerekend op jaarbasis, normaal 205.000 kilowattuur en nu 151.640 kilowattuur", zegt Anton Hilhorst. "Het energiegebruik wordt zichtbaar. Alleen al daardoor ga je er efficiënter mee om."

Lees meer over de ervaring van Anton en Dorrect Hilhorst. 
 

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden