Innovatie daglicht in melkveestal

Publicatiedatum: 26 oktober 2017

Breng meer en het liefst zo veel mogelijk natuurlijk licht terug in de stal. Met die uitdaging is het project gestart voor de toepassing van een bestaande innovatie in de melkveestal. Want in de particuliere woningbouw en op enkele gebieden in de agrarische sector zoals de varkens- en pluimveesector wordt er al gebruik gemaakt van zogenoemde lichttubes. Een lichttube is een innovatie op het gebied van het doorgeven van natuurlijk daglicht. 

Een kleine donkere ruimte kan dankzij een lichttube volledig van daglicht worden voorzien. De lichttube is een kleine koker in het dak die nagenoeg zonder lichtverlies natuurlijk daglicht transporteert. De techniek en het systeem zijn in de afgelopen jaren steeds verder verbeterd waardoor het inmiddels mogelijk is over een afstand van meer dan 20 meter licht te verspreiden. Ook prijstechnisch is het product steeds interessanter geworden. Alle reden om te kijken of het toepassen van de lichttube mogelijk is in een melkveestal en het liefst gecombineerd met een innovatief ontwerp en bouwmethode.

Daar waar voorheen de melkveestal als ongeschikt werd gezien voor een lichttube, omdat melkveestallen te hoog zijn, moeilijk inpasbaar in het bestaande daksysteem en het een behoorlijk kostenplaatje met zich meebracht, werd hier veelal vanaf gezien. Inmiddels is DLV Advies een proef gestart met lichttubes in de melkveestal. De uitdagingen daarbij zijn om de huidige kostbare lichtnok te vervangen voor deze tubes. De constructie en plaatsing van de lichtnok kost op dit moment veel extra tijd en materiaal waardoor het bouwkundig een vrij dure oplossing is. Lichttubes zouden hierin een uitkomst kunnen bieden. 

Waarom is natuurlijk daglicht zo belangrijk?

Niet alleen mensen, maar ook dieren functioneren beter bij natuurlijk licht. De invloed van daglicht wordt nog wel eens onderschat. Echter uit diverse onderzoeken blijkt dat zowel mensen als dieren beter functioneren en meer produceren bij veel daglicht. Voor melkkoeien resulteert dit in een hogere melkopbrengst. De noodzaak om zoveel mogelijk natuurlijk daglicht in de stal te hebben is dus groot. 

Hoe zit het 's avonds en 's nachts?

Inmiddels zijn er solarsystemen op de markt waarmee overdag de ruimte wordt verlicht met daglicht en bij vermindering van het daglicht automatisch wordt overgeschakeld naar LED-licht. Het LED-licht blijft op deze manier zorgen voor een gelijkwaardige hoeveelheid licht. 

Voordelen

Naast gelijkmatig licht en aantrekkelijke prijs biedt de lichttube nog een paar belangrijke voordelen. Tubes kunnen in combinatie met bijvoorbeeld een groen dak tot een heel andere aanblik en bouwmethode leiden. Groot voordeel is ook dat er geen warmte instraling binnenkomt, zoals dat bij traditionele dakplaten wel het geval is. Ook de vruchtbaarheid van melkvee verbetert door daglicht. Niet alleen het vervallen van de lichtstraat, maar ook met name het vervallen van de lichtplaten maakt het plaatsen van zonnepanelen eenvoudiger. Doordat er meer dakoppervlakte gebruikt kan worden voor andere duurzame toepassingen zoals zonnepanelen worden alternatieve verdienmodellen nog interessanter voor de boer.  

Meer weten over dit onderwerp en dit project? Neem contact op met Erwin Kenter, projectaccountmanager of Mark de Jong, projectleider bouw.

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden