Innovatiesubsidie voor ketenverkorting

Publicatiedatum: 02 april 2021

De biologische spruiten van maatschap Bos in Dronten gaan verpakt in milieuvriendelijke zakjes direct naar de afnemers. Het kan mede door een innovatiesubsidie voor ketenverkorting. Bijkomend voordeel aan zelf verpakken is dat de spruiten eerder, dus verser, in het schap komen.

Spruitentelers Frank en zijn vader John Bos uit Dronten wilden door zelf te gaan verpakken meer vliegen in één klap slaan: verser product, meer regie naar zichzelf trekken als telers en een betere positie krijgen in de markt.

POP3-subsidie

Harrie Versluis, Projectmanager Bouw bij DLV Advies hielp Frank en John bij de subsidieaanvraag. “POP3 is het Europese fonds voor plattelandsontwikkeling. Het is geld van de Europese Unie en de provincie. Provincie Flevoland gaf de grove kaders aan voor de aanvraag”, legt Harrie uit. Van de vijf beoordelingscriteria konden de spruitentelers er aan drie of vier voldoen. De investering verkort de keten, verhoogt de verdiencapaciteit, vermindert de productierisico’s en versterkt de duurzaamheid. De spruiten worden verpakt in biologisch afbreekbare verpakkingen, energie wordt opgewekt door zonnepanelen en de koeling heeft een milieuvriendelijk koudemiddel.

Toekomstgerichte landbouw

Harrie omschrijft het project als 'toekomstgerichte landbouw'. Het sluit aan bij wat de consument wil. Daarbij geldt dat dit toevallig een biologische teler is. De subsidie is net zo goed voor gangbare telers mogelijk. Het valt hem wel op dat er nu veel innovatiekracht bij biologische bedrijven is. Met de kortere keten pakt de teler een stukje regie terug. Frank Bos: “Het geeft ons als producent een betere positie. Wij leveren in composteerbare netzakjes van 250 tot 1.000 gram spruiten en met composteerbare labels.”

Snelle levering

In de praktijk wordt er van september tot februari continu spruiten geleverd. Wat 's middags met de plukmachine wordt geoogst, gaat 's nachts de koeling in en wordt de volgende ochtend op maat gesorteerd en verpakt waarna de spruiten naar de afnemers gaan.

Nieuwe loods

Gelijktijdig met de bouw van de nieuwe loods, werd er geïnvesteerd in een nieuwe verpakkingslijn. In de nieuwbouw worden de aardappelen opgeslagen in een mechanisch gekoelde cel. Daarnaast is er een cel voor de spruiten die dienstdoet voor het kortstondig opslaan van producten, bijvoorbeeld voor de venkel die in de zomer wordt geteeld. 

Plan maken

“Maak eerst zelf een plan, als daar een subsidie bij past, kan het plan een extra zet in de rug krijgen”, benadrukt Harrie. Hij hoort graag van telers waar ze mee bezig zijn en zoekt dan naar het juiste moment voor een aanvraag. “Bij investerings- en ontwikkelsubsidies hangt het af van wat er open is. Sommige provincies vullen binnen de kaders zelf in wat subsidieerbare bedrijfsmiddelen zijn. In het geval van maatschap Bos in Dronten was dat niet zo. Provincie Flevoland gaf aan wat de kaders en doelstellingen waren. Daarmee ben ik aan de slag gegaan. Ik onthoud welke ideeën er liggen. Is het idee vernieuwend? Dan ga ik bellen of daar wat voor kan worden geregeld. De overheid wil gezonde bedrijven op het platteland. DLV Advies helpt bij het opstellen van een aanvraag die aansluit bij de wensen van de klant en die van de subsidiegever”, aldus Harrie.

Slagvaardiger

Het kleinverpakken is na één seizoen draaien goed uit de verf gekomen. Frank en John hebben het gevoel dat ze slagvaardiger zijn geworden en dat het verdienmodel inderdaad sterker is geworden. “Door als producent een deel van de keten zelf te verzorgen, creëer je een stukje meerwaarde voor je bedrijf. Door je product aan te bieden in de eindverpakking, heb je vaak ook een betere onderhandelingspositie.” Het richten op een bepaald product en dat proberen goed te doen, werpt volgens de teler zijn vruchten af. “Specialiseren is goed. Je kunt je dan werkelijk verdiepen in zo'n markt. Als wij kunnen leveren wat de markt vraagt, zijn wij tevreden.” 

Voor ondernemers die aan de slag willen met ketenverkorting is er vanaf mei ook weer SABE-subsidie beschikbaar via thema E4 Verdienvermogen.

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Nieuwe Oogst

 

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden