Inzicht in opbrengst PV-systeem en factuurcontrole

Publicatiedatum: 21 april 2021

Het aantal agrarische bedrijven dat zonnestroom (PV) produceert is de afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. Naast verduurzaming, maken de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE; voor grootverbruik aansluitingen) en fiscale regelingen het voor veel agrarische ondernemers aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen. Door de verscheidenheid aan binnenkomende posten is het overzicht van de stroomopbrengsten en het bijbehorend financieel rendement vaak niet inzichtelijk. 
 

“Wij merken dat ondernemers niet het overzicht hebben of de stroomopbrengsten en het bijhorend financieel rendement van het PV-systeem volgens verwachting is”, geeft Wouter Amersfoort, Projectleider Energie bij DLV Advies aan. “Inzicht in de jaarlijkse resultaten draagt niet alleen bij dat verduurzaming gestimuleerd wordt, maar zorgt ook voor een juiste sturing en meer rendement voor de komende periode”, aldus Wouter.

Monitoring energie

Door middel van een rapport kan DLV Advies dit jaarlijks monitoren en analyseren. Wouter: ”Op deze wijze kunnen ondernemers in één oogopslag alle posten zien en krijgen ze daarnaast advies over het rendement.” De jaarlijkse rapportage geeft inzicht in de volgende zaken; 

  • Meetdata: verbruiks- en opwekgegevens stroom
  • Opbrengst prognose PV-systeem versus realiteit
  • Bevoorschotting SDE versus opwek
  • Financieel rendement PV-systeem
  • Inkomsten verkoop stroom/ controle energie factuur
  • Controle gecontracteerd vermogen netbeheerder
  • GVO’s
  • Conclusie eindrapport
  • Factuur controle

Factuur- en meetdata controle

Bovengenoemde data, die normaliter vanuit diverse kanalen binnen komen, worden door ons verzameld en geanalyseerd. Verbruiken, opbrengsten en energiefacturen die afwijkende waarden vertonen worden hierdoor onderschept. “Hiermee weet je of je op koers ligt of dat er wellicht andere maatregelen getroffen moeten worden om alsnog de beoogde doelstelling/opbrengsten te behalen.”

Conclusie

Door het combineren van (historische) meetdata en de getroffen voorzieningen toont het rapport direct een realistisch beeld per maatregel en is het voor de ondernemer eenvoudig te zien of zijn PV-systeem in combinatie met bijvoorbeeld een SDE beschikking en de fiscale regelingen rendabel is.

Wilt u inzage in uw PV-systeem en factuurcontrole, vul onderstaand formulier in. Wij nemen vervolgens contact met u op om met u af te stemmen of het jaarlijkse rapport interessant voor u is. 

* verplichte velden

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Zonnepanelenbezitters let op: SDE correctiebedragen 2023 vastgesteld

Veel ondernemers met zonnepanelen die deelnemen aan de SDE subsidieregeling kunnen alsnog SDE subsidie ontvangen over het afgelopen jaar. RVO heeft onlangs...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden