€ 60.000 subsidie voor reductie stikstof in Noord Nederland
Goed nieuws voor agrarische ondernemers in Noord Nederland: de Subsidie Reductie Stikstof wordt op 2 oktober opengesteld. Deze subsidie biedt de mogelijkheid...
Lees verderNatuurinclusieve landbouw is een breed begrip en het is lastig om er een goede definitie van te geven. Dat bleek ook tijdens het kenniscarrousel van Living Lab Fryslân in Húns. "Je kunt wachten op de juiste definitie, maar je kunt ook gewoon aan de slag gaan."
Dat vindt ook Ids van der Ploeg, adviseur Financieel Management bij DLV Advies, die tijdens het kenniscarroussel in zijn workshop 'bedrijfseconomische resultaten van natuurinclusieve landbouw' adviseerde om er vooral als ondernemer naar te kijken: "Kan je duurzaamheid toepassen vanuit de aanwezige marge of maak je marge door de toepassing van duurzaamheid?"
Hoe kun je natuurinclusieve landbouw integreren op het bedrijf? "Het valt niet mee om een blauwdruk hiervoor te bedenken en uit te rollen', zegt Ids, maar concreet maken kan hij het niet. Zijn workshop ging over bedrijfseconomische resultaten van natuurinclusieve landbouw, en sloot daarbij aan op de andere workshops over bodem, biodiversiteit op het erf, agrarisch natuurbeheer en samenwerking tussen veehouder en akkerbouwer. Zijn tip: kijk niet alleen door de ogen van de maatschappij naar het begrip natuurinclusief, maar kijk er ook als ondernemer naar. "Kan je duurzaamheid toepassen vanuit de aanwezige marge of maak je marge door de toepassing van duurzaamheid?" Kijk naar de kansen en mogelijkheden en ga eens rekenen, houdt Ids zijn gehoor voor. "Agrarisch natuur- en landschapsbeheer bijvoorbeeld is niet voor iedereen weggelegd, maar biedt wel mogelijkheden. Er zijn 41 verschillende pakketten. Verdiep je daar eens in op een regenachtige zondagmiddag, wellicht liggen er voor jouw bedrijf wel kansen."
Die kansen ziet de adviseur zeker in CO2-opslag. "Er lopen al verschillende initiatieven. Het is nog wel de vraag of er wordt betaald voor vastlegging of opslag. Als je nu al veel oud grasland hebt, met een hoog aandeel organische stof, sla je al veel CO2 op. De vastlegging van extra CO2 gaat dan niet meer zo snel. Als de opslag ook meetelt, wordt het interessanter. De grootste uitdaging is om het meetbaar te maken en te monitoren."
Cruciaal in de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw is dat boeren anders moeten gaan denken. "Er is een houdingsverandering nodig bij onze toekomstige ondernemers", vindt een aanwezige. Blijft de vraag wat concreet met natuurinclusieve landbouw wordt bedoeld. Waar de een bijvoorbeeld specifiek denkt aan weidevogelbeheer, denkt een ander aan meer eiwit van eigen land voeren of de samenwerking tussen veehouder en akkerbouwer.
"De akkerbouwer kan zijn bouwplan extensiveren en de melkveehouder heeft de beschikking over regionaal veevoer of strooisel. Dat bevordert de regionale kringloop en het is goed voor de bodem", legt workshopbegeleider Henk Westerhof uit. Zijn tip: maak eerst samen goede afspraken en verdiep je in elkaars bedrijf. "Samenwerken is mensenwerk. Alleen geld als drijfveer geeft geen stabiele basis."
Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van Nieuwe Oogst
Goed nieuws voor agrarische ondernemers in Noord Nederland: de Subsidie Reductie Stikstof wordt op 2 oktober opengesteld. Deze subsidie biedt de mogelijkheid...
Lees verderMet de openstellingen van de Landelijke verplaatsingsregeling voor veehouderijen met piekbelasting (Lvvp) en de Subsidiemodule brongerichte verduurzaming...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.