Kleinschalige mestvergisters rendabel?

Publicatiedatum: 18 december 2015

In België staan 100 kleinschalige mestvergisters, in Nederland slechts enkele. Wat veroorzaakt dit verschil? De deelnemers aan het praktijknetwerk ‘Microvergisters in de praktijk’ zochten het uit tijdens een tweedaagse excursie naar België. 

Bij onze zuiderburen draaien op dit moment circa 100 kleinschalige monomestvergisters, vrijwel allemaal pocketvergisters van Biolectric. De deelnemers bezochten dit bedrijf en kwamen er achter waarom kleinschalige monomestvergisting in België rendabel is.  

Het Belgische succes van de pocketvergister

De pocketvergister is simpel en daardoor relatief goedkoop. De aanschafkosten liggen net onder  €100.000. Dit is laag ten opzichte van de andere microvergisters die vaak een investeringsbedrag kennen van €300.000 tot €400.000.
Daarnaast hebben Belgische ondernemers die investeren in pocketvergisters extra inkomsten door Groene stroomcertificaten en Warmtekracht certificaten. Deze certificaten leveren ruim € 10.000 extra inkomsten op. Hiermee lukt het hen de investering na ongeveer 6,5 jaar terug te verdienen. Na tien jaar hebben ze ongeveer € 50.000 verdiend aan de vergister. Dat betekent dat zij over 10 jaar een gemiddeld rendement van ongeveer vijf procent halen over het geïnvesteerde vermogen.

SDE maakt vergister rendabel

De investering in monomestvergisting is voor de Nederlandse bedrijfssituatie momenteel  alleen interessant bij een SDE-subsidie, eventueel aangevuld  met een investeringssubsidie.  De openstelling voor de SDE-regeling is inmiddels bekend gemaakt voor 2016. Lees er hier meer over. 

DLV Advies heeft een rekenmodel beschikbaar om te berekenen of het aanschaffen van een monomestvergister een interessante investering is. 
Wilt u hier meer over weten neem dan contact op met Saskia Veldman. Voor meer informatie over microvergisters, bezoek de website: www.microvergisters.nl 

Uitnodiging: ondernemen met biologische zuivel

Melkveehouders staan voor belangrijke keuzes in een tijd van verandering. Hoe navigeer je door wet- en regelgeving gericht op natuur en milieu, terwijl...

Lees verder

Transitieperiode cruciaal voor melkkoeien

Een vlotte overgang naar een nieuwe lactatie is van vitaal belang voor melkkoeien. De transitieperiode, die begint ongeveer 45 dagen voor de verwachte...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden