‘Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan’. Het gedicht van Hendrik Marsman doemt gelijk in je op wanneer je het plaatsje Koufurderrige binnenrijdt. Volledig passend in het landschap tref je op nummer 10 de traditionele stelpboerderij uit 1905 aan waar sinds enkele maanden de familie Hendriks hun melkveehouderij runt. Aan de keukentafel vertellen Arjan en Margriet over de samenwerking met DLV Advies en in het bijzonder met Marc Albers, Adviseur Vastgoed. Hij begeleidde hen in het verkoop- en aankooptraject. Het betreft een start van een samenwerking die, gepaard met de nodige hobbels, een stuk verder is gegaan dan enkel de verkoop van het bedrijf in Heerde.
Hét duwtje in de rug
Arjan: “We dubden er al jaren over om ons volledig toe te spitsen op de melkveehouderij. De werkzaamheden, en met name onze interesses, van het van oudsher gemengde bedrijf waren vroeger al zo verdeeld. Mijn vader en broer namen het varkensbedrijf voor hun rekening en mijn moeder en ik waren verantwoordelijk voor de melkveehouderij.” Deze verdeling, vastgelegd in een besloten vennootschap, bleef tot 5 jaar geleden ongewijzigd. “Toen mijn moeder aangaf uit de bv te willen stappen, besloten wij allen om onze samenwerking stop te zetten en verder te gaan als twee zelfstandige bedrijven. Ondanks dat de eerste jaren moeizaam verliepen, konden wij hierdoor wel steeds meer de focus leggen op het melkveebedrijf.”
“Ook met het oog op de toekomst waarin onze zoon, eveneens met een grote interesse in de melkveehouderij, het bedrijf zal overnemen”, vult Margriet haar man aan. “De afschaffing van het melkquotum in 2015 zorgde ervoor dat we een sprong konden maken en onze veestapel al flink uit konden breiden. Toen ik de advertentie ‘Gezocht vleesvarkens- of fokzeugenbedrijven in regio Oost Nederland’ voorbij zag komen was dit voor ons het moment om de laatste stap te zetten. Arjan: “Dit was hét duwtje in de rug die we nodig hadden.” Marc werd gebeld en 2 dagen later stond hij al bij de veehouders op de stoep. “Een mooi moment, want Marc zag mogelijkheden.”
Overname door de provincie
“En die mogelijkheden zag de provincie ook”, vertelt Marc. “Tijdens het verkooptraject hebben we met meerdere serieuze kandidaten, waaronder ook varkenshouders, om de tafel gezeten. De locatie met bijbehorende stallen, is een uitstekende plek om een varkensbedrijf voort te zetten. Maar omdat de provincie het jaar ervoor al een naastgelegen stuk grond had gekocht, wisten we dat zij mogelijk geïnteresseerd zouden zijn.” Arjan: “Ik had in januari al contact met hen opgenomen maar in eerste instantie hadden ze alleen belangstelling voor de aankoop van de grond.”
“De provincie is in ieder opzicht een geschikte kandidaat. Naast de betalingszekerheid en de ruime beschikbare tijd om je bedrijf te verplaatsen, kan er bij verkoop aan de provincie een ‘verplaatsing subsidie’ worden aangevraagd. Hiervoor dient er minimaal 15 hectare natuurambitieterrein binnen het Gelders Natuurnetwerk vrij te komen, die ingericht kan worden volgens de doelstellingen van het natuurbeheerplan. Deze subsidie draagt bij aan een gezonde opstart op je nieuwe locatie. We hebben de contacten met de provincie dan ook warm gehouden. Toen zij aangaven dat ze serieus interesse hadden maar hiervoor wel de tijd moesten krijgen, hebben we hen die gegeven”, aldus Marc.
Met de laarzen in de klei
Ondertussen werden er potentiele nieuwe locaties bezocht en kwam Niek Groot Wassink, Adviseur Financieel Management, bij de familie op bezoek om te kijken naar de financiële haalbaarheid voor de bedrijfsverplaatsing en het opstellen van een bedrijfsplan. “Ik stond letterlijk samen met Niek met onze laarzen in de klei toen Marc met het verlossende telefoontje kwam. ‘Het is verkocht!’”
De provincie koopt het volledige bedrijf en de bal gaat rollen. Gerben Schrijver, Adviseur Mest & Mineralen verkoopt de varkensrechten en Twan Lubbersen, Projectcoördinator, stort zich op de verplaatsingssubsidie.
Overdracht
Het klinkt als een bedrijfsverplaatsing volgens het boekje. “Helaas wel met de nodige obstakels”, verkondigt Arjan. Ondanks een aantal behoorlijke uitdagingen kon de overdracht uiteindelijk plaatsvinden in een vrijwillige kavelruil. “Hierin heeft Marc ons echt volledig ontzorgd”, benadrukken beide veehouders. “We konden Marc dag en nacht bereiken, hij begeleidde ons in het hele traject. Niet alleen met advies, maar ook voor een goed gesprek. Ook nu, na de overdracht, spreken we elkaar nog regelmatig.” Op 20 september 2021 werd de sleutel overhandigd en is Koevar Hendriks officieel gevestigd in het mooie Friesland.
Nieuwe potstal
De nieuwe locatie bevalt en ook de gewenste verdubbeling van de melkveestapel gaat zelfs sneller dan gepland. “Ondanks dat we geleidelijk wilden uitbreiden, kregen we onlangs een prima aanbod om 50 koeien van een stoppende boer over te nemen. Ze doen het goed en zorgen, mede dankzij de hoge melkprijs van dit moment, voor een gezond inkomen.”
Ik hoef de ondernemers niet te vragen of ze het nu even rustig aan gaan doen. De eerste ontwerptekeningen zijn klaar voor een nieuw te bouwen potstal waarbij er wordt overgestapt naar automatisch melken. Mark de Jong, Projectleider Bouw bij DLV Advies, begeleidt hen hierin. “We hebben op dit moment 135 melkkoeien en willen dit verder uitbreiden naar 180 melkkoeien met 75 stuks jongvee. Het geluk komt weer onze kant op en we kijken dan ook positief naar de toekomst, waarin we samen met onze zoon het bedrijf voortzetten.”, aldus Arjan en Margriet.
Ook van plan om het roer om te gooien, te verplaatsen of uit te breiden? Neem vrijblijvend contact op met onze adviseurs om de mogelijkheden te bespreken.