Anton (53) fokte jarenlang jongvee op voor een naburige melkveehouder. Een aantal jaren geleden beëindigde de veehouder zijn bedrijf. “Als gevolg van de invoering van het fosfaatrechtenstelsel waren veel melkveehouders juist teruggegaan in jongvee-aantallen”, schetst hij. Economisch gezien was er weinig toekomst meer voor het bedrijf. Bovendien werd de statige boerderij te groot voor Anton en Helma. De bedrijfsgebouwen waren verouderd en onderhoud, dan wel modernisering van de opstallen, zou in de papieren lopen.
Besloten werd om het bedrijf te verkopen. Dat gebeurde in de zomer van 2021. “Maar als object met agrarische bestemming was het lastig te verkopen”, volgens Anton. “Het pand straalt ‘allure’ uit. Daar was wel markt voor, maar mensen die geïnteresseerd zijn in zo’n pand hebben geen behoefte aan de ruime hectare grond die erbij zat, of de oude gebouwen.”
‘Marcel temperde hooggespannen verwachtingen’
Hoewel er op dat moment sprake was van een behoorlijke gekte op de huizenmarkt viel het nog niet mee om de juiste koper te vinden. Anton: “Gezien de markt verwachtten we dat een pand als dat van ons, wanneer er een bord in de tuin staat, binnen een week verkocht kon zijn. Maar Marcel temperde onze hooggespannen verwachtingen. Hij gaf heel realistisch aan dat het wel eens lastig kon worden, met ons object. We hebben zelfs nog overwogen om een bestemmingswijziging aan te vragen, van agrarisch naar woonbestemming, maar dat was toch wel een erg grote stap. Ik vind het prettig wanneer adviseurs eerlijk zijn en duidelijk zeggen ‘dit kan wel en dat kan niet’.”
Juiste partij
Verscheidene keren was er bijna een koper, maar de definitieve klap werd er niet opgegeven. Uiteindelijk werd in de zomer van 2022 de juiste partij gevonden, een cultuurtechnisch bedrijf. “De mensen die het gekocht hebben, maken er echt iets moois van”, zegt Anton enthousiast. “We hebben nog steeds contact.”
‘Hij weet precies wat waar te koop staat’
Ook de nieuwe locatie hebben ze gevonden met de hulp van Marcel. DLV Advies kent de markt van agrarische objecten goed. Marcel wist precies wat waar te koop stond, blikt Anton terug. Marcel vond voor het stel een voormalig agrarisch bedrijf in Biest-Houtakker, met een vrijstaand woonhuis en een varkens- en rundveestal. Daar zijn ook de laatste 10 stuks hobbykoeien mee naartoe verhuisd.
“Die lopen nu op een halve hectare grond”, schetst Anton. “In Loon op Zand hebben we nog 20 hectare grond liggen. Daar telen we gras, mais, luzerne en cichorei in wisselteelt.” Daarnaast werkt Anton 3 dagen in de week in loondienst.
Anton en Helma hebben het nu prima naar de zin in hun woning, die qua ruimte een stuk beter past. “Vroeger hadden we 124 ramen te wassen, nu nog maar 7”, lacht hij.
Meer weten?
Denkt u ook over verkopen of aankopen van een locatie? Of wilt u advies wat er voor u mogelijk is? Neem contact op met Marcel van Rooij of een van onze andere adviseurs.