Licht, lucht en zonnepanelen

Publicatiedatum: 18 december 2017

Bij de in 2014 gebouwde stal van Kees, Els en Michel van Dorst uit Etten-Leur is dierenwelzijn belangrijk. Dit uit zich onder meer in een goed beloopbare vloer en een goede ventilatie.

Op frisse herfstdagen, zoals begin november, liepen de koeien dan ook nog enkele uren per dag buiten. Binnen in het strohok liggen wat koeien die onlangs kalfden, met hun stierkalveren.

"Dit is goed voor de groei en het welzijn van het kalf, terwijl het ook gemakkelijk werkt. Ik hoef de koe maar twee keer per dag uit het strohok naar de melkrobot te leiden om haar te laten melken. En in de zomer staan de deuren open. Verschillende fietsers stoppen dan om te kijken", glundert Kees.

Welzijn

Ook in de rest van de stal speelt welzijn een grote rol. Een nieuw deel is op een bijzondere manier gekoppeld aan de oude ligboxenstal. Hierdoor ontstaan twee haast Italiaanse daken achter elkaar.

Dit zorgt voor een goede stalventilatie, spinnenwebben ontbreken. Ook maakt deze constructie de stal minder hoog, terwijl het dakoppervlak voor zonnepanelen extra groot is. Kees: "Op termijn willen we zelfvoorzienend worden qua elektriciteit, de eerste panelen liggen er al."

Beloopbaar

Daarbij koos de ondernemer voor een Swaans betonvloer, type G3. "Een vloer die goed beloopbaar is. Zeker in combinatie met het besproeien blijft de vloer stroef." Verder maakt een vaste mestschuif met touw de vloer schoon, een ietwat traditionele methode. Kees: "Die beviel in de oude stal goed. Ik zag bij anderen dat een mestrobot nog wel eens storing heeft of het pad kwijtraakt."

Bovendien verkoos de ondernemer bij de bouw voor een matras boven een diepstrooiselbox. "Dit werkt niet alleen beter, de boxen blijven gemakkelijker droog. Als een koe melk uitligt, dan kan dit in het strooisel trekken. Met een celgetal van rond de 120 hebben we amper last van uierontsteking."

Bekijk via onderstaande link de foto's en lees meer over deze bijzondere stal in het interview dat wij eerder hadden met Kees van Dorst. 

Bekijk meer

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden