Livar besteedt stallenbouw uit

Publicatiedatum: 07 september 2021

Livar nam vorig jaar twee nieuwe vleesvarkensstallen in gebruik. De stallen zijn gebouwd naar eigen ontwerp. DLV Advies verzorgde de vergunningaanvraag, het maken van het bouwbestek en de offertevergelijking. 

De vraag naar het Limburgs Kloostervarken van varkensvleesketen Livar groeit. Met de ingebruikname van twee nieuwe vleesvarkensstallen speelde Livar daar vorig jaar op in. 

Goede aanbesteding vereist een gedegen bestek

Livar schakelde DLV Advies in voor de vergunningaanvraag en het maken van het bouwbestek. Algemeen directeur Frank de Rond liet meerdere aannemers offreren: “Een fatsoenlijke offerte vereist ook een gedegen plan. We wilden tijdens de bouw niet voor verrassingen en wijzigingen komen te staan.”

De Rond keek naar de prijs-kwaliteitverhouding in zijn afweging: “Wat kwaliteit en arbeidsgemak betreft wilden we geen concessies doen. Goedkoop is duurkoop.”

Eigen stalontwerp

De stallen zijn gebouwd naar eigen ontwerp. Arbeidsgemak was een belangrijk uitgangspunt bij de bouw. “We wilden met relatief weinig arbeid optimale zorg bieden aan onze dieren.” De looplijnen zijn zo kort mogelijk. De hokken worden automatisch ingestrooid met stro. 

De buitenuitloop is gemaakt aan de noordzijde van de stal zodat de varkens overdag lekker in de schaduw liggen. Om die reden zijn de stallen ook voorzien van een lessenaarsdak. “Varkens houden er niet zo van om in de felle zon te liggen, dan blijven ze liever binnen.” De zuidzijde van het staldak  is bedekt met ruim 1200 zonnepanelen. Goed voor een stroomproductie van circa 500.000 kWh per jaar. 

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden