Volop speculaties nieuwe brede stoppersregeling
De landbouwsector staat opnieuw hoog op de agenda in de Tweede Kamer met de aankondiging van de nieuwe brede stoppersregeling. De twee Lbv-opkoopregelingen...
Lees verderDe interesse in mechanisch koelen lijkt toe te nemen. Harrie Versluis, bouw- en bewaarspecialist bij DLV Advies, merkt dit op. Versluis begeleidt bedrijven niet alleen bij een nieuwe bewaarplaats, maar ook bij het aanpassen van de bestaande situatie. Vakblad Nieuwe Oogst interviewde Versluis met een vijftal vragen.
Versluis: "Vooral in het Zuidwesten krijgen we meer vragen. Er is onrust door het verdwijnen van CIPC. In het Zuidwesten zijn we actief in gesprek met telers door middel van lezingen over dit onderwerp."
"De aardappelen bewaar je op een lagere temperatuur, tot net iets onder 7 graden bij fritesaardappelen. Dit houdt het product rustig en de kou beter vast. Je bent onafhankelijk van de buitentemperatuur en wint maximaal een maand voor het toedienen van de kiemremmers. De koeling helpt niet bij het droogproces van de aardappelen."
"Door hoge energieprijzen was mechanisch koelen nogal prijzig. Dit is goedkoper geworden. CIPC (chloorprofam) was een goedkope kiemremmer. De alternatieven zijn duurder. Eén of twee behandelingen met CIPC uitsparen verhoogt het rendement."
"Maak een totaalanalyse. Neem de constructie, isolatie, ventilators, bewaarcomputer en voelers mee. Niet alle schuren zijn geschikt. Het kan lonen door tegelijk verschillende aanpassingen in de bewaring te doen. De combinatie van het geheel zorgt er dan voor dat de kosten uiteindelijk snel worden terugverdiend. Kijk naar de jaarkosten en niet alleen naar het investeringsbedrag."
"Die bestaan al lang, maar hebben een lager rendement en zijn geen permanente oplossing. Wil je structureel bewaren na mei, dan moet je permanente maatregelen nemen. Een permanente koelinstallatie is relatief eenvoudig aan te leggen door ieder koelbedrijf."
Mechanische koeling in bestaande bewaarschuren populairWie vandaag de dag een nieuwe bewaarplaats bouwt, kiest steeds vaker voor een mechanische koelinstallatie. Ook in bestaande bewaarschuren is die mogelijkheid er. Kees Vrolijk uit het Brabantse Fijnaart richtte zijn akkerbouwbedrijf er speciaal op in. De aardappelen liggen verspreid over drie locaties opgeslagen. De oudste schuur stamt van 1998, met drie cellen van ieder 500 ton. Vrolijk: "Voor uien, knolselderij of wortelen was een van deze cellen met een mechanische koeling uitgerust. Na aflevering stond de koeling stil. We hebben zelf luiken in de tussenwanden gemaakt om de andere cellen te kunnen koelen. Ik merkte dat met relatief weinig capaciteit toch voordeel behaald kon worden. De aardappelen bleven rustiger." Op de thuislocatie bevindt zich een aardappelbewaring voor 3.200 ton product, verdeeld over twee cellen van 1.300 ton en één van 600 ton. Vrolijk: "Deze schuur is in 2007 gebouwd. Bij het plannen heb ik met DLV Advies onderzocht en berekend of mechanisch koelen uit kon. De conclusie was dat dit voor fritesaardappelen niet rendabel was", zegt de akkerbouwer. Uiteindelijk heeft hij met een lokaal koelbedrijf een permanente installatie aangelegd. Over de aardappelen heen is een vloer geconstrueerd en met een roterende verreiker en veel mankracht zijn de verdamperblokken gemonteerd. Lees meer op de website van Nieuwe Oogst. |
Het interview met Versluis verscheen op de website van Nieuwe Oogst op 31 maart 2020.
De landbouwsector staat opnieuw hoog op de agenda in de Tweede Kamer met de aankondiging van de nieuwe brede stoppersregeling. De twee Lbv-opkoopregelingen...
Lees verderTussen 2005 en 2015 zijn veel nieuwe stallen gebouwd. Een deel hiervan is toe aan renovatie. Niet per se vanwege slijtage, maar vooral omdat inzichten...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.