Melkvee, zorg en horeca als drie-eenheid

Publicatiedatum: 18 maart 2019

Als een van de eerste zorgboerderijen in Nederland moest de familie van De Maargies Hoeve zelf het wiel uitvinden en daar plukken ze nu de vruchten van. Ze kennen de weg, weten hoe het werkt, en hebben de ervaring. In deze klantervaring vertellen we hoe ze het hebben aangepakt.

Zorg zit Lu Nijk in de genen. Als jonge jongen ging hij al met zijn zus mee, die in de geestelijke gezondheidszorg werkte. Maar ook het boeren vond hij prachtig. Zo ontstond al meer dan 20 jaar geleden het idee om deze twee passies te combineren. En het resultaat mag er zijn. De Maargies Hoeve is een bedrijf met melkvee, zorg en horeca. De veelzijdigheid en de grote maatschappelijke rol die het bedrijf, gevestigd in Kallenkote (ov.), vervult, leverde een zeer terechte gewonnen publieksprijs op voor Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019.

Het bedrijf wordt gerund door Lu Nijk, Henny Schoemaker er hun drie kinderen Hedy, Lotte en Gerbert. Er werken zo’n 40 mensen op de Maargies Hoeve, waarvan het merendeel in de zorgtak van het bedrijf werkzaam is. Als een van de eerste zorgboerderijen in Nederland moest de familie zelf het wiel uitvinden. Iets waar ze nu de vruchten van plukken. Lotte: ”Tegenwoordig een zorgboerderij starten is niet eenvoudig. Er moet heel veel geregeld worden voor je kunt beginnen.” 

Melkvee en zorg hand in hand

Naast het oprichten en uitbouwen van de zorgtak heeft ook de melkveetak niet stilgezeten. Sterker nog, het vormt een groot onderdeel van het bedrijf, wat voor krap van de helft van de omzet zorgt. Op drie locaties worden 370 melkkoeien en 220 stuks jongvee gehouden. Er is bewust voor gekozen om de groei van zorg en melkvee hand in hand te laten gaan. Lu: “Een goede melkveetak is van belang om een gezond bedrijf te blijven.” “En ook voor de risicospreiding is het goed,” vult dochter Lotte, die verantwoordelijk is voor de gehele administratie van de zorgtak, aan. De koeien zijn het hart van het bedrijf. “Zonder koeien zou het leven uit het bedrijf gaan,” aldus Lu. “De deelnemers in de zorg houden van de koeien. Ze doen op de boerderij volwaardig werk. Dat geeft ze zelfvertrouwen.”

Meer over De Maargies Hoeve lees en zie je bij de klantervaring.

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

De heropbouw van Takii

Drie jaar geleden werd Takii, een bekend zaadveredelingsbedrijf, getroffen door een verwoestende brand die het pand volledig in de as legde. In de nasleep...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden