MER-traject steeds vaker verplicht

Publicatiedatum: 25 september 2015

Veel grote bedrijfsontwikkelingen passen niet binnen het bestaande bestemmingsplan. De gemeente kan dan twee wegen bewandelen. Of het bestemmingsplan moet gewijzigd worden waarna  de vergunningen aangevraagd kunnen worden. Óf het bestemmingsplan blijft gelijk, en de ondernemer krijgt vrijstelling voor de vergunning. 

Veel grote bedrijfsontwikkelingen passen niet binnen het bestaande bestemmingsplan. De gemeente kan dan twee wegen bewandelen. Of het bestemmingsplan moet gewijzigd worden waarna  de vergunningen aangevraagd kunnen worden. Óf het bestemmingsplan blijft gelijk, en de ondernemer krijgt vrijstelling voor de vergunning. Dit laatste wordt een ‘buitenplanse afwijking’ genoemd.

In het verleden werd in het bestemmingsplan ruimte opgenomen voor toekomstige ontwikkelingen. Bij uitbreiding werd een vrijstelling voor de vergunning gegeven. In de huidige regelgeving is dit vaak niet meer mogelijk. De natuurwetgeving is er gericht te kijken naar het eerstvolgende bouwproject. Een bestemmingsplan maakt dan in de praktijk niet meer mogelijk dan een omgevingsvergunningaanvraag met buitenplanse afwijking.

Daardoor kiezen gemeentes steeds vaker voor een bestemmingsplanwijziging. Daarbij is een milieueffectrapportage (MER) verplicht. De MER brengt de (milieu)gevolgen van het project in beeld. Het helpt de gemeente bij het nemen van besluiten.

Een MER kost vaak veel tijd en geld. Er moeten uitgebreide rapporten geschreven worden en de procedure duurt vaak lang. Het verplichte advies van de commissie voor de MER kost in 2015 € 11.500,-.

Het is dus van groot belang de juiste weg te kiezen om uw bouwproject vergund te krijgen. DLV heeft veel ervaring met deze uitdagende trajecten en helpt u graag verder.

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Vaste mest uitgangspunt bij nieuwe ligboxenstal familie De Jong

Familie De Jong in Vlist is sterk voorstander van vaste mest; dat voedt het bodemleven en is goed voor de weidevogels. Toen zij van de grupstal overgingen...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden