Mest en fosfaat centraal bij Nationaal Mestcongres

Publicatiedatum: 30 januari 2018

Wat wordt uw fosfaatstrategie? Niek Groot Wassink vertelt over de mogelijke scenario’s op het Nationaal Mestcongres dinsdag 20 februari in het GelreDome Arnhem.

Wet- en regelgeving fosfaatrechten

Niek Groot Wassink is een van de sprekers tijdens de praktijksessies van het Nationaal Mestcongres.
Het is van belang om zo snel mogelijk de (financiële) gevolgen van fosfaatrechten voor uw situatie helder te krijgen. DLV Advies denkt graag met u mee over welke stappen u kunt nemen om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op het huidige fosfaatrechtenstelsel. Dit verschilt per bedrijf. Tijdens een interactieve sessie zal Niek met de aanwezigen in gesprek gaan en verschillende voorbeelden behandelen. Strategische mogelijkheden zoals het wel of niet opfokken van jongvee of andere bedrijfsstrategieën om de verschillende mogelijkheden zo optimaal mogelijk te benutten komen aan bod. Het is vooral belangrijk om niet te wachten, maar op tijd uit te zoeken welke stappen voor uw situatie het meest passend zijn.

Ook gaat hij in op welke aandachtspunten er zijn bij de aan- en verkoop van fosfaatrechten. Bij DLV Advies houdt Niek zich bezig met financieel advies voor rundveehouders. Sparren met de klant over financieel strategische keuzes, het opstellen van continuïteitsbegrotingen en investeringsplannen, gesprekspartner zijn voor ondernemers en banken en begeleiden van studiegroepen zijn de belangrijkste taken voor Niek. Naast zijn werk bij DLV Advies is hij ook melkveehouder. Samen met zijn ouders en broer runt hij een bedrijf met 240 koeien in Rekken.

Oplossingen: Groen Fosfaat

Hoewel er aan de ene kant een fosfaatoverschot dreigt, is er op bedrijfsniveau vaak sprake van een fosfaattekort. Dit omdat met het overschot van stikstof ook fosfaat wordt afgevoerd, waardoor fosfaatruimte ontstaat. Deze ruimte kan voor derogatiebedrijven alleen opgevuld worden met fosfaat van dierlijke oorsprong, zoals Groen Fosfaat, aangezien derogatiebedrijven geen fosfaatkunstmest mogen gebruiken. Tijdens het Nationaal Mestcongres zal DLV Advies u hierover informeren op de beursvloer.

Programma Nationaal Mestcongres

Het Boerderij Nationaal Mestcongres brengt de keten bij elkaar. Tijdens deze derde editie gaat Boerderij voor zowel mestproducenten als mestafnemers praktisch in op relevante punten in de mestproblematiek. Fosfaatrechten, mestverwerking en bemesting zijn de thema’s die deze dag uitgebreid aan bod komen. In de plenaire sessie gaan de sprekers in over hoe ziet de toekomst eruit rondom mest en wat voor invloed heeft dit op uw bedrijf? In de subsessies zoomen de sprekers verder in op praktijk.

Meer informatie

Kom in gesprek met Niek Groot Wassink tijdens het Nationaal Mestcongres. Voor meer informatie over het Nationaal Mestcongres en om u aan te melden gaat u naar de website van Boerderij.

1,5 miljard budgetverhoging Lbv en Lbv-plus

De Eerste Kamer heeft groen licht gegeven voor de budgetverhoging van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus, waarmee...

Lees verder

Voerwinstprognose waardevolle tool voor varkenshouders

Elke maand even de vinger aan de pols met de Voerwinstprognose van DLV Advies. Hoe doe ik het ten opzichte van een gestandaardiseerd bedrijf? Gaat het...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden