Meststrooier gaf de doorslag

Publicatiedatum: 11 augustus 2016

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is het motto geweest van Marieke en René Sonneveld bij de bouw van hun nieuwe 0+6+0 stal voor 178 koeien in Muiderberg. “De oude stal was altijd de beperkende factor in de bedrijfsvoering. Nu bouwden we voor de tweede helft van mijn carrière en dan wil je de juiste keuzes maken en niets over het hoofd zien,” zegt René.  

Elektrisch mixen

Over wat te doen met de mest en met het type boxen hebben Marieke en René zich breed georiënteerd. “In een studieclub hoorde ik over de gevaren van mest mixen en mestgassen. In de oude stal hadden we geen kelder dus hier hadden we geen ervaring mee,” zegt Marieke, die naast haar werk op de boerderij ook drie dagen als veearts werkt. Om de risico’s op ongelukken met mestgassen zo klein mogelijk te houden en een beter mixresultaat te hebben en vanwege het arbeidsgemak, kozen de ondernemers voor elektrisch mixen. Bij deze afweging werden zij ondersteund door Ap van der Bas, specialist op het gebied van mixplannen en mestverwerkingstechnieken. 

Automatisch instrooien

Voor de boxbedekking keken de ondernemers bij vele verschillende bedrijven. Eerst waren ze niet enthousiast over diepstrooisel, voornamelijk vanwege de grote hoeveelheid handwerk. Iets wat juist teruggebracht moest worden in het kader van arbeidsefficiëntie. Maar toen zagen ze de JH Mini Stro, een kar die over rails gescheiden mest in de boxen verdeeld, en ze waren meteen verkocht. “Zo heb je de voordelen van diepstrooisel, zoals een goed ligbed en schone koeien, zonder het extra werk,” aldus Marieke. “Door de keuze voor mest scheiden werd elektrisch mixen ook noodzakelijk in onze ogen,’ zegt René.

Lees hier in het complete verhaal verder hoe Johan den Hollander hen heeft begeleid bij het aanvragen van de vergunningen om de bouw te realiseren en het ontwerpen van de uiteindelijke stal. 

In het eerste augustusnummer van Veeteelt in 2016 is een uitgebreide reportage te lezen over het bedrijf van de familie Sonneveld. Bekijk hun website voor een video over de automatische boxinstrooier. 

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Vaste mest uitgangspunt bij nieuwe ligboxenstal familie De Jong

Familie De Jong in Vlist is sterk voorstander van vaste mest; dat voedt het bodemleven en is goed voor de weidevogels. Toen zij van de grupstal overgingen...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden