Minder ammoniak met KringloopWijzer

Publicatiedatum: 26 maart 2019

Melkfabrieken gebruiken de KringloopWijzer als middel om duurzaamheid te beoordelen.

Voor melkveehouders is het verplicht om de kringloopwijzer in te dienen om melk te kunnen afleveren. Het is dus zaak om die goed in te vullen. “En dat gebeurt lang niet altijd. We komen veel zaken tegen die beter kunnen”, zegt Ids van der Ploeg, adviseur rundvee.

Kringloopwijzer en ammoniakemissie

“Recent had ik contact met een melkveehouder waarvan het staltype niet goed was opgegeven in de KringloopWijzer. Dit zorgt voor een negatieve invloed op de ammoniakemissie en je stikstofvoordeel in de BEX verandert. De ammoniakemissie omlaag brengen is juist heel belangrijk om aan PlanetProof mee te mogen doen”, vervolgt Van der Ploeg.
“De KringloopWijzer werkt met bepaalde standaardinstellingen die niet altijd overeen komen met de bedrijfsspecifieke situatie. Bij elk bedrijf zijn er weer andere voersoorten en is de aanleg/aanvoer anders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanleg van krachtvoeders en bijproducten. Van begin tot eind moet het totaalplaatje kloppen. Als cijfers onjuist zijn of ontbreken, heeft dit met name gevolgen voor de CO2- uitstoot.”
Ook de grondsoort, het aantal hectare blijvend grasland en het areaal gras/klaver moet worden opgegeven in de kringloopwijzer. Grondsoorten en gras of klaver hebben bijvoorbeeld een sterke invloed op het stikstofbodemoverschot. 

Kunstmest of dierlijke mest

Het is belangrijk om bij kunstmest goed in te vullen in welke vorm de stikstof in de kunstmest zit. Daarnaast moet er bij een ureummeststof aangegeven worden of het een urease remmer bevat, of dat die aan vloeibare kunstmest wordt toegevoegd. Bij het niet zorgvuldig invullen heeft dit veel invloed op de ammoniakuitstoot.
Bij dierlijke mest zijn veel categorieën die mee moeten worden genomen, maar vaak vergeten worden. Bij het opgeven van de wijze van toediening, de begin- en eindvoorraad en de aan- en afvoer is een fout snel gemaakt.

Deelnemen aan PlanetProof

PlanetProof gecertificeerde melk moet voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van biodiversiteit, dierenwelzijn en klimaat. Weidende melkveehouders die hieraan deelnemen ontvangen € 0,01 extra per liter melk. Dat betekent dat een melkveebedrijf met 1 miljoen liter melk meer dan € 10.000 melkgeld extra zal ontvangen. In 2020 wordt de PlanetProof toeslag verhoogd naar € 0,02 bij weiden.
De werving om u aan te melden als deelnemer van PlanetProof in 2019 is voorbij. Uw ingevulde gegevens in de KringloopWijzer van 2018 worden waarschijnlijk wel in de toekomst gebruikt voor beoordeling van een PlanetProof deelname. 

Verder helpt een goed ingevulde KringloopWijzer u als melkveehouder om in beeld te brengen waar u zich komend jaar op kunt concentreren. Neem met ons contact op om uw KringloopWijzer van 2018 te controleren of om ervoor te zorgen dat u volgend jaar wel aan PlanetProof mee kunt doen.

Neem contact op met Ids van der Ploeg (regio Noord), Rik Janssen (regio Zuid en West) of Marc Strikkeling (regio Oost).

Snelle goedkeuring voor Renure als kunstmestvervanger noodzakelijk

Recente ontwikkelingen binnen de Europese Commissie brengen mogelijk een doorbraak voor de agrarische sector: het gebruik van bewerkte dierlijke mest als...

Lees verder

Praktische tips bij invullen Gecombineerde Opgave

Vorig jaar hebben we gezien dat de uitdagingen rondom de Gecombineerde Opgave aanzienlijk zijn toegenomen. De implementatie van het nieuwe Gemeenschappelijk...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden