Neem energiebesparende maatregelen

Publicatiedatum: 03 juli 2019

Tot 1 juli 2019 moesten grootverbruikers van stroom en gas hun energiebesparende maatregelen melden. RVO meldt dat bijna de helft van de meldingsplichtige bedrijven hun energiebesparingsmaatregelen hebben doorgegeven. Jan Pijnenburg: “De volgende stap in het proces is dat gemeentes en omgevingsdiensten bekijken welke bedrijven al aan hun verplichting hebben voldaan. Daarna kunnen ze gaan controleren. Zorg er dus voor dat je nog zo snel mogelijk voldoet aan deze verplichting om te voorkomen dat er een dwangsom wordt opgelegd”, waarschuwt hij. 

Meest genomen energiebesparende maatregelen

Uit een ruwe analyse van de rapportages van RVO blijkt dat isolatie van gebouwen, ledverlichting en het toepassen van energiebeheersystemen de meest genomen maatregelen zijn. Het betreft energiebesparende maatregelen die zichzelf binnen 5 jaar terugverdienen. Deze maatregelen zijn vastgelegd in de Erkende Maatregelenlijsten. "Er valt nog veel te besparen", zeggen onze energiespecialisten. Jan: “Uit de door ons uitgevoerde scans blijkt dat gemiddeld genomen 10% tot 30% op energiekosten valt te besparen. Op een gemiddeld bedrijf dat € 30.000 per jaar uitgeeft aan energie betekent dit een besparing van € 3.000 tot € 9.000 per jaar. De investeringen die nodig zijn hebben vaak terugverdientijden variërend van 0,5 jaar tot 5 jaar.”

Pijnenburg heeft de afgelopen periode veel klanten ondersteund met een energiescan, waardoor zij konden voldoen aan deze verplichting. 
Koen Peters bezocht veel melkveebedrijven voor de Energie Quickscan. “Melkveebedrijven verbruiken het meeste stroom bij het melken en het koelen van de melk. Hier kan je bijvoorbeeld eenvoudig besparen door een voorkoeler of een warmteterugsysteem te plaatsen. Daarnaast werden er voorheen hele grote lampen in de stallen gebruikt die veel licht gaven. Dit was goed voor de melkproductie van de koeien. Inmiddels is deze kennis achterhaalt en adviseren we deze lampen te vervangen door ledverlichting, die een korte terugverdientijd hebben.
Opvallend is ook dat veel veehouders denken dat je niet meer veel stroom mág verbruiken. Maar deze maatregel is juist in het leven geroepen om men bewust te laten zijn van (de wijze van) het verbruik en op zoek te gaan naar besparingsmogelijkheden zowel voor het milieu als je eigen portemonnee.”

Maatregelenlijst lastig te duiden

Maaike Pels viel het op dat veel bedrijven op een eigen manier al bezig zijn met energiebesparing. “De verplichting brengt veel overwegingen wel in een stroomversnelling, waardoor investeringen nu naar voren worden gehaald. Het vervangen van verlichting voor led is een van de meest voorkomende. Ik heb gemerkt dat de maatregelenlijst van de informatieplicht voor velen nog lastig te interpreteren is vanwege de randvoorwaarden die aan de investeringen gekoppeld zijn. Denk hierbij aan het aantal brand- of draaiuren of het aantal KiloWatt van verschillende installaties. Met onze ondersteuning door middel van de Energie Quickscan konden we veel onduidelijkheden wegnemen en adviseren welke maatregelen en investeringen voor de specifieke bedrijfssituatie het beste geschikt zijn. 

Pak deze plicht alsnog efficiënt aan

DLV Advies biedt nog steeds de mogelijkheid aan om deze energiebesparingsplicht efficiënt aan te pakken. Dit kan met een Energie Quickscan waarbij aan de minimale verplichting voldaan kan worden. Een adviseur van DLV Advies bezoekt uw bedrijf en samen met u als ondernemer wordt invulling gegeven aan deze verplichting. In het rapport staat onder meer welke besparingsmogelijkheden het bedrijf heeft en wanneer deze gerealiseerd kunnen worden. 
Wilt u ook weten hoe u ervoor staat? Vraag dan een Energie Quickscan aan voor eenmalig € 350 door het invullen van onderstaand formulier.


 

* verplichte velden

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden