Nieuwbouw in ruil voor herbestemmen of sloop

Publicatiedatum: 28 maart 2017

Brabantse boeren mogen alleen nog een nieuwe stal bouwen als er elders stalruimte wordt gesloopt of een andere bestemming krijgt. Deze regel is op 17 maart in ontwerp ter inzage gegaan.

Staldering van stalruimte

Om verdere concentratie van veehouderijen te voorkomen, en om het aantal dieren terug te dringen, voert Noord-Brabant een systeem van ‘staldering’ in: een saldering van de stalruimte. Wie in Midden- of Oost-Brabant een nieuwe stal wil bouwen, moet eerst een leegstaande stal in dezelfde regio slopen. Voor elke vierkante meter nieuwbouw moet 1,1 vierkante meter bestaande bouw verdwijnen. Dit gaat om stallen waar hokdieren zoals varkens, kippen, vleesvee of nertsen in zaten. 

Leegstand platteland beperken

Het systeem van nieuwbouw in ruil voor sloop zal de Brabantse veestapel beperken en verdere leegstand in het buitengebied voorkomen, zo is het idee van de provincie. Het provinciebestuur gaat een investeringsfonds en servicepunt inzetten om het stalderen enigszins betaalbaar te maken voor boeren. Hoeveel geld beschikbaar is, is nog niet bekend.

Bouwblok van 1,5 naar 2,5 hectare

Boeren die willen uitbreiden krijgen daarentegen wel, als zij voldoen aan een fors aantal voorwaarden, een bouwblok van maximaal 2,5 hectare in plaats van de nu geldende 1,5 hectare.

DLV Advies bemiddelt in sloopmeters

Wilt u bouwen en bent u op zoek naar sloopmeters? Of heeft u leegstaande gebouwen en overweegt u deze te slopen en de sloopmeters te verkopen, neem dan contact op met een van onze makelaars.

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden