Nieuwe loods voor bio-dynamische buurmannen

Publicatiedatum: 30 maart 2020

Fruitteler Tim Moerman en Jaco Burgers van akkerbouw/melkveebedrijf Loverendale in Oostkapelle (Z) hebben samen een nieuwe loods gebouwd voor de opslag van fruit en akkerbouwproducten. DLV Advies nam het ontwerp en de projectbegeleiding van de bouw voor haar rekening.

Opslag en bewaring op vlakke betonvloer

Beide bedrijven werken biologisch-dynamisch en hadden behoefte aan meer opslag. Projectleider Jos Commissaris: "Het gebouw is 53 meter lang en 21,5 meter breed en ligt op het erf van Loverendale. De loods heeft zes fruitcellen met een gangcel. Daarnaast zijn ook nog drie bewaarcellen voor akkerbouwproducten gerealiseerd. De totale opslagcapaciteit van het gebouw bedraagt 3.850 kisten voor appels en/of peren en 1.200 kisten voor de akkerbouwproducten. Over de gehele lengte van de loods is nog een luifel gebouwd met een breedte van 7 meter."

Vlakheid van vloer

Belangrijk aspect bij de bouw is de vlakheid van de vloer in zowel het akkerbouw- als in het fruitgedeelte. De akkerbouwkisten worden zes hoog opgestapeld en in de fruitcellen staan negen kisten op elkaar. Een oneffenheid in de vloer kan bovenaan voor een scheve stapel kisten zorgen wat de luchtcirculatie negatief beïnvloedt. "Daarnaast is vlakheid belangrijk voor de bewaring van met name het fruit. De fruitcellen zijn ULO-cellen met nauwkeurige regeling van zuurstof en CO2-gehalte. Een oneffenheid in de vloer, bij bijvoorbeeld de deuren, kan ervoor zorgen dat er lucht van buiten naar binnen kan komen en dat de bewaarcondities achteruit gaan."

Twee wapeningsnetten

De betonnen vloer is 160 mm dik en voldoet aan de vlakheidsklasse 3. Het beton heeft betonsterkteklasse C20/25 en milieuklasse XA2. Er is gebruik gemaakt van twee wapeningsnetten, beiden met een doorsnede van 8 mm en een maaswijdte van 150 mm. Na het storten is het beton getrild met een trilbalk waarbij de laser de gewenste hoogte aangeeft. In de hoeken, langs de randen en rondom de spanten in de loods is het beton verdicht met een trilnaald. Vervolgens is de vloer monolitisch afgewerkt en afgedekt met een folie om uitdrogen van het beton te voorkomen.

Zijwand tot 1 meter prefab beton

De wanden van de loods zijn tot 1 meter hoog voorzien van geïsoleerde prefab betonelementen. Hierop zijn de sandwichpanelen gemonteerd. De goothoogte ligt op 8 meter. Vanuit de opdrachtgevers was er de wens om één zijde van het dak te voorzien van sedumbedekking. De andere zijde is bedekt met zonnepanelen. Door de extra belasting van het sedumdak is er gekozen voor een stalen dak in plaats van gordingen.

Dit artikel verscheen op de website van de branchevereniging voor de cement- en betonindustrie, Betonhuis.nl en in de nieuwsbrief van Agrabeton.

Lees ook de klantervaring die wij schreven aan de hand van interviews met Moerman en Burgers.

Ga naar klantervaring Loverendale 

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden