Bemest op z'n Best in teken van verliezen derogatie

Publicatiedatum: 11-03-2025

Verschillende typen bemesters werden 6 maart j.l. gedemonstreerd tijdens Bemest op z'n Best in het Drentse Beilen. De dag stond in het teken van het verliezen van de derogatie. Michiel Meindertsma, adviseur Mest & Mineralen bij DLV Advies, gaf de boeren advies hoe hier zo goed mogelijk mee om te gaan. "Wees je bewust van de teruglopende bemestingsnormen en ga daar goed mee om. Benut je mest goed, ken de analyses van je mest en bedenk hoe je ermee omgaat, ook in combinatie met groenbemesters en kunstmest."

Met een derogatie mag maximaal 250 kilo stikstof per hectare worden uitgereden. Dat komt gemiddeld neer op 62,5 kuub mest per hectare. Zonder derogatie mag 170 kilo stikstof per hectare worden uitgereden. Dat betekent gemiddeld 42,5 kuub. Dat verschil van 20 kuub hoeft geen gevolgen te hebben voor de gewasgroei, verwacht Michiel. "Het hoeft niet tot lagere opbrengsten te leiden. Zorg ervoor dat je productieve grasland goed blijft produceren en ga slim om met de percelen die minder productief zijn. Denk ook aan een slimme roulatie met mais."

Mest is goud waard

Volgens de adviseur hebben we wel een derogatie nodig. "Het natuurlijke product mest is goud waard. Kijk bijvoorbeeld naar de CO2-uitstoot voor de afvoer van mest en de aanvoer van kunstmest. Vergelijk dat met je eigen mest, dan is je eigen mest het beste. Je kunt beter iets meer eigen mest gebruiken dan dat we met z'n allen massaal kunstmest gaan gebruiken." Michiel hoopt dan ook op een nieuwe derogatie. "Daar wil ik wel voor pleiten, dan hebben we een supermooie kringlooplandbouw."

Bekijk hier de videodemonstratie Bemest op z'n Best 

Dit artikel is overgenomen van Nieuwoogst.nl

Podcast: Wat als minder koeien juist meer oplevert
Onderzaai mais telt niet meer als rustgewas op zand- en lössgrond
Laatste kans: subsidie bedrijfsovername voor jonge landbouwers
Eerste provinciale regelingen voor vrijwillige bedrijfsbeëindiging veehouderijen van start
Energiemarkt: dynamische contracten rukken op, onafhankelijk advies loont
Interactieve tijdlijn voor deelnemers Lbv (+) zet deadlines op een rij
Verplaatsingsregeling kan veehouder laatste zetje geven
Melkveehouder Jan Willem Breukink: ‘Wat als minder, juist meer oplevert?’
Provinciale steun realiseert duurzame plannen voor varkenshouder Van de Lagemaat