Eerste resultaten Groen Fosfaat positief

Publicatiedatum: 26-10-2018

Groen Fosfaat is ontwikkeld als oplossing voor het mestoverschot en om zo bij te dragen aan het sluiten van mineralenkringlopen. Het is een nieuwe, organische meststof uit varkensmest, ontwikkeld om de gangbare fosfaatkunstmest te vervangen en een vergelijkbaar resultaat te geven. De verwerkte fosfaat in Groen Fosfaat is van organische oorsprong en dus mag het op derogatiebedrijven worden toegepast. De fosfaatkorrels kunnen worden toegepast in de rij met standaard zaaimachines. Groen Fosfaat is afgestemd op de behoefte van de plant én de ondernemer.

Verschillende melkveehouders hebben Groen Fosfaat in gebruik en de eerste resultaten op de gewassen zijn binnen. De eerste ervaringen met Groen Fosfaat wijzen uit dat de mais langer groen blijft en het gewas daardoor langer gezond lijkt te zijn. Hierdoor wordt het gewas minder snel aangetast door de bladvlekkenziekte. Een voorzichtige conclusie is dat er een hogere opbrengst met Groen Fosfaat te behalen is, met hogere VEM- en zetmeelgehaltes. De drogestofopbrengst blijft wel gelijk.

Fosfaat-gat compenseren met Groen Fosfaat

Jan Kuks uit Nutter heeft in de snijmaïs dit jaar Groen Fosfaat in de rij toegevoegd. Kuks vertelt: "Op bedrijfsniveau zien we een steeds groter tekort aan fosfaat bij de bemesting ontstaan en we proberen dit met het gebruik van deze meststof te compenseren." Veel bedrijven zoeken, net als Kuks, een oplossing voor dit fosfaatgat en Groen Fosfaat lijkt daar de ondernemer voor een groot gedeelte mee te kunnen helpen.
Eric Bouwman uit Staphorst is ook dit jaar gestart met het gebruik van Groen Fosfaat op zijn maisvelden. “De beginnende ontwikkelingen van de mais zijn goed, het gewas blijft lang groen. De precieze resultaten voor dit jaar heb ik nog niet en ik vind het ook lastig te zeggen omdat het zo’n droog jaar was, maar mijn eerste ervaringen met Groen Fosfaat voor mijn mais zijn positief. Ik heb daarom alvast nieuwe fosfaatkorrels besteld voor volgend jaar bij het bedrijf Cheapfertilizer.”

Hoogste VEM-gehalte gehaald

Ook de broers Johan en Jeroen Veldwijk uit Nijbroek hebben positieve ervaringen met hun praktijktesten met Groen Fosfaat. Johan vertelt: “Het is mij goed bevallen bij mijn mais in de rij. Ik vind de grootte van de korrel nog wel lastig, daar moet nog aan gewerkt worden. Maar de eerste resultaten zijn goed: ik heb 1044 VEM gehaald, dat is het hoogste VEM-gehalte van de voerleverancier in deze omgeving.” Tom Baak, adviseur rundvee bij DLV Advies, had hem geadviseerd te starten met Groen Fosfaat. “Tom zei tegen me dat ik het gewoon eens moest proberen. Toendertijd was de toepassing van Groen Fosfaat nog in ontwikkeling. Met een rijenbemester is het product iets lastiger toe te passen dan met een kunstmeststrooier, maat het is zeker te doen", vervolgt Johan.

Deze eerste ervaringen laten een goede start zien van Groen Fosfaat en geven de ondernemers goede moed om mee verder te gaan. Groen Fosfaat neemt helaas nog wel plaatsingsruimte in van dierlijke mest, maar binnen de wetgeving wordt gewerkt aan een oplossing. 

Groen Fosfaat tijdens RMV Hardenberg 2018

Wilt u als veehouder meer weten over de toepassing van Groen Fosfaat op uw bedrijf, kom dan langs op de stand van Groen Fosfaat tijdens de Rundvee en Mechanisatie Vakdagen Hardenberg van 31 oktober t/m 2 november. Vanuit DLV Advies kunnen wij u meer vertellen over de resultaten van de Groen Fosfaat proef en over de toepassing van Groen Fosfaat op uw bedrijf. 

U vindt de Groen Fosfaat stand in HAL 1, stand 168.

Groen Fosfaat is verkrijgbaar via Cheapfertilizer.com.

€ 60.000 subsidie voor reductie stikstof in Noord Nederland
Maximale subsidie voor duurzame staltechnieken met de Sbv-regeling
In moeilijk jaar maakt bodemstructuur het verschil
Verplaatsen? Nu met subsidie
Te weinig stroom: Wat nu?
Goed sonderen bespaart geld
Video | Hoe werkt de strokenfrees
Gerst en erwten, goed alternatief voor snijmaïs
Snelheid bouwproces door Wkb