Maisproefveld groen fosfaat gehakseld

Publicatiedatum: 12-10-2016

In het Drenthse Zeijen werd dinsdag een maisproefveld gehakseld met drie varianten Groen Fosfaat. Dat is een fosfaathoudende meststof in pelletvorm op basis van varkensdrijfmest. Over een maand zijn de resultaten bekend. 

Het groen fosfaat wordt als organische mest gezien. Hierdoor kan het ook in de rij worden toegepast op derogatiebedrijven, waar fosfaatkunstmest niet is toegestaan.

Goed teeltverloop

Albert-Jan Bos van DLV Advies, is tevreden over het verloop van de proef. 'De maisteelt in Drenthe heeft weinig last gehad van extreme weersomstandigheden, iets wat elders wél het geval is. Dan heb je een verloren jaar.' 

Over de resultaten durft hij nog niets te zeggen. 'Optisch zie je tussen de velden nauwelijks variatie. Hier en daar zie je lengteverschillen, maar verschillen kleiner dan 10 procent zijn niet optisch zichtbaar. Wél zijn de opbrengsten gewogen en bemonsterd. Zolang het drogestofpercentage nog niet duidelijk is, zegt dit gewicht niets.' Hij verwacht dat de monsteranalyses over een maand bekend zijn.

In de proef lagen drie varianten, één met enkel groen fosfaat, één aangevuld met bacteriën en één aangevuld met humuszuren. 'Op basis van de resultaten zal één of twee varianten afvallen. Bij voldoende perspectief brengen we een variant op de markt', vervolgt Bos.

Bekijk de video gemaakt door Nieuwe Oogst:

Neem voor meer informatie over deze proeven met Groen Fosfaat contact op met Albert-Jan Bos via a.bos@dlvadvies.nl of 06 22 99 32 50

Kijk nu terug: succesvol webinar ‘Grip op uw energierekening’
Succesvolle bijeenkomsten: inzichten over bemesting 2025 en het gebruik van mineralen en spoorelementen
Holsteinfokkers Piet en Anje Grin schakelen noodgedwongen om naar akkerbouw ‘DLV-adviseur is onze rots in de branding’
Bemest op z'n Best in teken van verliezen derogatie
Efficiënt jongveebeheer: kosten besparen zonder risico’s
Gratis webinar 17 maart: grip op uw energierekening!
Podcast: Snel starten met bemesten
Live demo met workshops van Bemest op z’n Best
Voorpublicatie SDE++ 2025: stimulans voor mesthubs