Nieuw verdienmodel voor mest

Publicatiedatum: 15-04-2016

Een mestloze veehouderij mag dan nog ver weg zijn, hij is dichterbij dan ooit. Er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel die uiteindelijk zorgt voor een erkenning van mineralenconcentraat als kunstmest. Hiermee ontstaat op de mestmarkt een nieuw verdienmodel. 

Nieuwe verdienmodel

Ap van der Bas, adviseur rundvee bij DLV Advies: "Op dit moment zijn er bedrijven die mest moeten afvoeren op basis van stikstof, en vervolgens kunstmest moeten aankopen om de bemesting sluitend te krijgen. Als je er over nadenkt is dat belachelijk." Als Brussel instemt met een erkenning van mineralenconcentraat als kunstmest ontstaat er op de mestmarkt een nieuw verdienmodel: "Je bespaart op de aankoop van kunstmest en je hebt geen kosten meer voor mestafzet."Van der Bas wijst er op dat dit op kleine schaal al gebeurt op bedrijven die spuiwater aanvoeren. Dit restproduct uit luchtwassers van stallen is al erkend als kunstmestvervanger.

Afhankelijk van de technische ontwikkelingen is het volgens Van der Bas de vraag waar mestraffinage het meest lonend is: op boerderijschaal of op industriële schaal. De boerderijschaal heeft het voordeel dat het leidt tot minder transportbeweging, een meer grootschalige installatie is waarschijnlijk eerder rendabel. "Bij de huidige stand van de techniek is het vanaf een mestoverschot van vijfduizend kilo fosfaat al interessant om te investeren in een installatie."

Winst voor milieu

Een mineralenconcentraat dat vergeleken met kunstmest volledig identieke eigenschappen heeft is volgens Van der Bas wel een utopie. Het is echter maar de vraag of dat uit oogpunt van milieu of economie noodzakelijk is. "De belasting van kunstmestproductie is voor het milieu vele malen hoger dan de iets lagere werkingscoëfficiënt van mineralenconcentraat. Bedenk ook wat het effect zou zijn als je de gehele mestproductie raffineert. Dan stijgt de benutting van elke kilo mest, dat is winst voor het milieu." Financieel gezien is een iets lagere werkingscoëfficiënt volgens Van der Bas te billijken zo lang de prijs van mineralenconcentraat lager is dan die van kunstmest.

Het complete artikel is te lezen in de laatste editie van Veeteelt. 

Neem voor meer informatie contact op met Ap van der Bas via a.vanderbas@dlvadvies.nl of 06 51 40 94 48.

Holsteinfokkers Piet en Anje Grin schakelen noodgedwongen om naar akkerbouw ‘DLV-adviseur is onze rots in de branding’
Bemest op z'n Best in teken van verliezen derogatie
Efficiënt jongveebeheer: kosten besparen zonder risico’s
Gratis webinar 17 maart: grip op uw energierekening!
Podcast: Snel starten met bemesten
Live demo met workshops van Bemest op z’n Best
Voorpublicatie SDE++ 2025: stimulans voor mesthubs
Veranderingen GLB 2025
Definitieve openstelling Vestigingssteun 2025