Van agrariër naar burger

Publicatiedatum: 24-10-2015

Wonen in het buitengebied is populair. Doordat steeds meer agrarische bedrijven staken neemt het aanbod van voormalige bedrijfswoningen toe. Deze mogen echter niet zomaar door de huidige of een nieuwe eigenaar als burgerwoning bewoond worden.

In het bestemmingsplan is vastgelegd dat een agrarische bedrijfswoning alleen bewoond mag worden door een persoon of gezin met een functionele binding met een ter plaatse gevestigd agrarische bedrijf. Na beëindiging van de bedrijfsactiviteiten is hier geen sprake meer van.

In de praktijk betekent dit een behoorlijk risico voor een burger in een woning met een agrarische bestemming. Zo kan de gemeente een vergunningaanvraag voor ver- of herbouw weigeren. Er zijn zelfs situaties bekend waarin bewoners hun huis uit moesten. Banken zijn bekend met deze risico’s en verstrekken niet snel een financiering voor een woning die geen juiste bestemming heeft. Voormalige agrarische bedrijfslocaties zonder juiste bestemming worden hierdoor onverkoopbaar.

Het is daarom zaak om na bedrijfsbeëindiging te regelen dat uw locatie de juiste bestemming krijgt. Dit kan tijdrovende traject zijn. DLV Advies heeft specialisten die u begeleiden in de beste aanpak voor uw situatie. Indien u uw locatie wilt verkopen is het zaak om dit tijdig op te pakken, zodat u tijdig de benodigde zaken geregeld hebt voor een vlotte verkoop.

Holsteinfokkers Piet en Anje Grin schakelen noodgedwongen om naar akkerbouw ‘DLV-adviseur is onze rots in de branding’
Bemest op z'n Best in teken van verliezen derogatie
Efficiënt jongveebeheer: kosten besparen zonder risico’s
Gratis webinar 17 maart: grip op uw energierekening!
Podcast: Snel starten met bemesten
Live demo met workshops van Bemest op z’n Best
Voorpublicatie SDE++ 2025: stimulans voor mesthubs
Veranderingen GLB 2025
Definitieve openstelling Vestigingssteun 2025