Vanggewas van belang voor bodem

Publicatiedatum: 01-06-2018

Voor een mooi vanggewas na mais zijn er verschillende mogelijkheden. Op loonbedrijf Feunekes in Oost-Groningen ligt een 1,2 hectare groot demonstratieperceel met vier objecten van onderzaai van gras in mais; verschillende rijafstanden en meerdere grassoorten. Tijdens een bijeenkomst vanuit de Praktijknetwerken Veenkoloniën vertelt Ap van der Bas, adviseur rundvee bij DLV Advies, dat maïsteelt een groot lek in de kringloop is. "Na juni/juli neemt het gewas maar weinig stikstof op. Je moet dus een vanggewas zaaien om te voorkomen dat er stikstof uitspoelt. Een vanggewas is ook van belang voor de organische stof in de bodem."

Derogatie-eisen

De proef heeft alles te maken met de derogatie-eisen. Mais op een rijafstand van 75 centimeter op droge zandgrond mag vanaf 2021 alleen in combinatie met rijenbemesting van drijfmest. Wie de mest volvelds wil aanwenden, moet kiezen voor een rijafstand van 37,5 centimeter. De proeven worden vergeleken met mais op 75 centimeter, drijfmest volvelds en inzaai van rogge na de oogst. Mais op een rijafstand van 75 centimeter, drijfmest met gps in de rij, schoffelen in juni en gelijk Italiaans raaigras zaaien, is een van de opties. 

Daarnaast liggen er op het perceel enkele proefvelden met mais op een rijafstand van 37,5 centimeter. Met een gangbare maiszaaimachine is een keer extra tussen de rijen door gezaaid. De maisplanten staan in de rij twee keer zo ver uit elkaar. Bij een rijafstand van 37,5 centimeter is rietzwenkgras, veldbeemdgras en Engels raaigras ingezaaid. Taaie en traag groeiende grassoorten als rietzwenk en veldbeemd zijn goed in mei te zaaien. Vooral bij Engels raaigras is zaaien in mei spannend, denkt Van der Bas. "Met een herbicidebespuiting willen we de groei van het gras tot stilstand brengen, omdat het niet met mais moet gaan concurreren."

Ervaring opdoen

Volgens Van der Bas is het belangrijk om de komende jaren ervaring op te doen met onderzaai van gras in mais. “Als je gaat spuiten, moet je goed kijken hoe de mais erbij staat en hoeveel herbicide je moet gebruiken om het gras een tik te geven', zegt de adviseur. "Gebruik je te veel herbicide, dan gaat het gras dood en moet je opnieuw een vanggewas zaaien. Gebruik je te weinig, dan gaat het gras concurreren met de mais."
Overigens blijkt uit onderzoek dat mais zaaien op 37,5 centimeter een mooie verdeling over het perceel geeft, maar dat het gewas wel lager blijft. "In het belang van de derogatie laat je opbrengst liggen. Het voordeel is dat je na het maiszaaien in één keer klaar bent. Tenminste, als het vanggewas slaagt."

Lees het complete verslag van deze bijeenkomst op de website van de Nieuwe Oogst.

Veenkoloniën als project

Het project veenkoloniën is een van de vele projecten die DLV Advies uitvoert. Het projectenteam houdt zich bezig met kennis- en innovatieprojecten op het gebied van onder andere mest, akkerbouw, klimaat en kringlooplandbouw. In samenwerking met onze klanten, eigen specialisten, toeleverende partijen en afnemers, overheden en kennisinstellingen zetten we praktisch toepasbare projecten in die resultaat opleveren. Binnen deze projecten (bege)leiden wij het totale proces, vanaf de subsidieaanvraag tot aan het projectplan opzetten en de uitvoering daarvan, van de verantwoording tot aan de afronding.

meer over projectenteam

 

Aanpassingen en aanvullingen in de Gecombineerde Opgave
Aanvullende gegevens in mestboekhouding voor alle bedrijven
€ 60.000 subsidie voor reductie stikstof in Noord Nederland
Maximale subsidie voor duurzame staltechnieken met de Sbv-regeling
In moeilijk jaar maakt bodemstructuur het verschil
Verplaatsen? Nu met subsidie
Te weinig stroom: Wat nu?
Goed sonderen bespaart geld
Video | Hoe werkt de strokenfrees