Voerkosten belangrijker dan groei

Publicatiedatum: 05-02-2018

Zeventig procent van de vleesvarkenhouders haalt de kritische voerwinst niet. Om dat te veranderen adviseert Paul Bens allereerst de overwinst te verbeteren. Dat is zoeken naar een optimum dat per bedrijf verschilt.

Met minder naar meer

Te volle stallen en te veel druk op de gezondheid maken het realiseren van dat optimum lastig. "Met minder naar meer. Voerkosten zijn belangrijker dan groei", luidt het standpunt van Bens. De cijfers die hij de vleesvarkenshouders voorschotelt tijdens de avond van Preferent KI liegen er niet om.

De gemiddelde voerwinst voor vleesvarkens gehouden op 0,8 vierkante meter ligt al jaren op € 77, terwijl de uitschieters al jaren nivelleren. Zijn verwachting is dat de voerwinst in 2018 ongeveer gelijk zal zijn aan die van 2017 (€ 82). De aanwezige varkenshouders hadden daarover echter zo hun twijfels.

Rendement

Wie over tien jaar de omvang van zijn bedrijf wil verdubbelen, moet daarvoor € 20 per plaats per jaar reserveren. "Dat betekent dat de voerwinst elk jaar boven de 130 procent moet zijn." Uit de cijfers die DLV Advies vastlegt, blijkt dat slechts 30 procent van de vleesvarkenshouders dat ook waarmaakt. "De resterende 70 procent moet dat dus niet willen. Zij hebben niet het rendement dat bij die doelstelling past", geeft Bens aan. Hij rekent voor dat € 3 verschil in kritieke voerwinst op 6.000 varkens € 18.000 verschil maakt. In de praktijk is de voerwinstspreiding op dat aantal dieren meer dan € 150.000.

Hogere groei

Bens stelt vast dat de genetica en basisgezondheid niet goed worden benut en mesters gemiddeld geld achter hun vleesvarkens aanschuiven. Met een lagere hokbezetting, een iets langere leegstand en werken met all- in, all-out kan daarin verandering worden gebracht. Bens realiseert zich dat dit bij velen indruist tegen het gevoel, maar de keerzijde noemt hij onder andere lagere gezondheidskosten en een toeslag op het leveren van grotere koppels. "Als bijvangst een beter technisch resultaat. Zie je kans om 75 gram betere groei te realiseren, dan levert je dat € 7 per big extra op. De bezettingsgraad zou dan zelfs 10 procent mogen dalen. Waar het in essentie om gaat, aldus Bens, is dat je als ondernemer geld verdient aan de varkens die je hebt. Uit de cijfers die hij laat zien, blijkt dat de voerkosten drie keer zwaarder doortellen in de voerwinst dan de groei. "Van de vleesvarkenbedrijven in Nederland haalt de top 20 met een EnergieWaarde-opname van 2,35 een EW-conversie van 2,64 met 827 gram groei. Die groei moet bij deze EW-opname hoger kunnen."

Dit bericht is verschenen op de website van Nieuwe Oogst.

Vast, variabel of dynamisch energiecontract?
Tot € 480.000 subsidie voor herstel in aardbevingsgebied
Webinar Vestigingssteun bij bedrijfsovername 22 april 20.00 uur
Kinderdagverblijf op melkveehouderij en akkerbouwbedrijf Burgmans
Webinar monomestvergisting nu terug te kijken
'Zonder potje van de provincie had dit nooit gekund'
Vestigingssteun t.w.v. € 80.000 opent 3 juni a.s.
Zes melkveehouders maken dorp energieneutraal
Brandpreventie hoeft geen handenvol geld te kosten, het begint bij bewustwording