Nu bemesten voor meer eiwit

Publicatiedatum: 22 juli 2020

"Laat een eiwitrijke snede in grote balen persen", zegt adviseur Albert Jan Bos van DLV Advies. Nu er een beperking dreigt op eiwit uit krachtvoer, kunnen agrariërs hun stalrantsoen daar toch enigszins mee corrigeren.

Bij veel ondernemers is extra eiwit welkom. Doorgaans bevat de eerste snede 180 gram ruw eiwit. Maar het gemiddelde bleef dit jaar op 170 gram steken. Ook de derde snede die eraan komt, zal niet overal veel ruw eiwit bevatten. Bij de begingroei was het droog, dat geeft een stengelig product. Maar goede derde sneden zijn er ook.

Wat te doen bij beperking eiwit krachtvoer

Om niet in de knel te komen bij een beperking op eiwit uit krachtvoer, geeft Albert Jan tips: "Heb je nog veel mais zitten, schroef de maisgift dan nu op, zodat je in de winter iets meer gras kunt voeren. En rij nu, deze maand, je drijfmest uit. Wees erbij. De grond is nu vochtig en dat geeft een hogere stikstofwerking. Vul dit zo nodig aan met kunstmeststikstof als je die ruimte nog hebt. Bemest niet pas in augustus, dan heb je te veel herfstgras."

Mestgift

Ook is het goed rekening te houden met de mestgift. Albert Jan: "Wie nu 10 kilo meer stikstof per hectare toedient, kan het eiwitgehalte bij een maaisnede met 5 tot 6 gram ruw eiwit per kilo droge stof verhogen. Beperk de gift tot maximaal 20 kuub per hectare. Per 10 kuub mest geef je daarmee 10 tot 15 kilo werkzame stikstof. Verdun de mest met minstens een derde deel water."

Eiwit slim benutten

Volgens Albert Jan is het raadzaam om dit seizoen eiwitten slim te benutten. "Laat een eiwitrijke snede apart inkuilen of in grote balen persen. In de winter kun je hiervan, naast je eerste of tweede snede, mooi wat bijvoeren. Zie het als je zelfgeteelde 'raapzaadschroot' waarmee je kunt corrigeren. Dit kan ook je herfstsnede zijn. Maar met een beetje geluk is de maaisnede die nu goed begint te groeien ook een eiwitrijke."

Grasbrok persen

Grasbrok persen kan ook een oplossing zijn. Grasbrok bevat veel ruw eiwit, 18 tot 20 procent, maar is alleen een optie voor boeren die ruim in hun herfstgras zitten en het niet kunnen benutten via weidegang of kuilgras. Veel bedrijven zitten nu wel krap in hun ruwvoer. Het is dus goedkoper om gras in te kuilen of vers te benutten.

Eiwitrijk gras 

Daarnaast kun je eiwitrijk gras beter vers voeren. De kwaliteit en het ruweiwitgehalte is veel hoger dan van ingekuild gras. Herfstgras kun je het beste benutten door lang door te weiden, al is het maar een paar uurtjes per dag. Albert Jan: "Ik zie ook dat agrariërs de laatste jaren vaker, tot laat in het seizoen, vers gras op stal voeren. En vanwege de dreigende voermaatregel zal dat alleen maar toenemen."

Dit interview met Albert-Jan Bos verscheen in Nieuwe Oogst op 20 juli 2020.

Uitnodiging: ondernemen met biologische zuivel

Melkveehouders staan voor belangrijke keuzes in een tijd van verandering. Hoe navigeer je door wet- en regelgeving gericht op natuur en milieu, terwijl...

Lees verder

Transitieperiode cruciaal voor melkkoeien

Een vlotte overgang naar een nieuwe lactatie is van vitaal belang voor melkkoeien. De transitieperiode, die begint ongeveer 45 dagen voor de verwachte...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden